Steven Berghuis van Feyenoord op het bordes van het stadhuis tijdens de inhuldiging op de Coolsingel.
Steven Berghuis van Feyenoord op het bordes van het stadhuis tijdens de inhuldiging op de Coolsingel. © ANP

Kuijt en Van Bronckhorst tonen Feyenoordlegioen kampioensschaal vanaf balkon stadhuis

Aanvoerder Dirk Kuijt en coach Giovanni van Bronckhorst hebben het Feyenoordlegioen maandagmiddag als eerste de kampioensschaal getoond vanaf het balkon van het stadhuis in Rotterdam. Aanvoerder Dirk Kuijt bezorgde Feyenoord zondag met drie goals tegen Heracles Almelo (3-1) het landskampioenschap.

Eljero Elio komt met de schaal aan op de Coolsingel in Rotterdam.
Eljero Elio komt met de schaal aan op de Coolsingel in Rotterdam. © ANP
Fans van Feyenoord vieren feest in het centrum van Rotterdam op de dag van de huldiging van hun club.
Fans van Feyenoord vieren feest in het centrum van Rotterdam op de dag van de huldiging van hun club. © ANP

‘Ik ben trots op iedereen met een Feyenoord hart, mijn spelers, de staf, de organisatie, de club’, zei trainer Van Bronckhorst vanaf het balkon tegen een bomvol Stadhuisplein. ‘Maar vooral ben ik trots op Rotterdammers en hoe we dit samen vieren. Achttien jaar hebben we moeten wachten. Dit kampioenschap is van ons allemaal.’

De politie riep fans ruim een uur voor de huldiging op niet naar Rotterdam te komen vanwege de drukte. Alle locaties voor de viering waren toen al vol. Naar schatting zijn 130 duizend fans afgekomen op de huldiging.

Burgemeester Ahmed Aboutaleb had even ervoor de coach van Feyenoord en zijn team toegesproken.’De druk op de schouders van de spelers, de druk op de directie, de druk op de schouders van Giovanni. Wat moet je onder druk hebben gestaan’, zei hij. ‘Dank voor het mooie cadeau aan de stad Rotterdam.’

In de stad is een aantal maatregelen genomen om de huldiging – waar tussen de 100- en 200 duizend fans werden verwacht – in goede banen te leiden. Er worden zo’n duizend agenten ingezet en er geldt een beperkt alcoholverbod. Alcohol mag alleen in de horecagelegenheden worden gekocht en gedronken. Winkels in het centrum van de stad mogen geen alcohol verkopen.

Om bij de plaats van de huldiging te kunnen komen werden groepen via een omweg naar de goede plaats gedirigeerd. Tassen en rugzakken mochten niet worden meegenomen naar het Stadhuisplein. De gemeente riep bezoekers op auto’s buiten het centrum te parkeren en dan met de metro en tram verder te reizen.

Kampioen na achttien jaar

Feyenoordsupporters maandagochtend op de Coolsingel.
Feyenoordsupporters maandagochtend op de Coolsingel. © ANP

Feyenoord werd gisteren na achttien jaar weer kampioen van Nederland, wat zowel in het stadion als in de stad uitzinnig werd gevierd. Volgens de politie deden zich hierbij geen grote incidenten voor: vrijwel alles kon direct worden afgedaan met een bekeuring of schikking. In totaal werden er 76 mensen aangehouden.

Wel moesten vier mensen de nacht in de cel doorbrengen vanwege een vechtpartij op de Binnenrotte. Ze worden verdacht van mishandeling. De andere aanhoudingen waren voor uiteenlopende feiten: van discriminatie tot belediging en van het overtreden van de Opiumwet tot openbare dronkenschap.

EHBO-personeel heeft volgens cijfers van de politie tot rond middernacht aan 160 mensen hulp verleend. 24 mensen zijn overgebracht naar het ziekenhuis, 8 van hen met een ambulance.

10.000 liter alcohol geconfisqueerd

Fans van Feyenoord arriveren op het evenemententerrein bij de Coolsingel voor de huldiging van Feyenoord.
Fans van Feyenoord arriveren op het evenemententerrein bij de Coolsingel voor de huldiging van Feyenoord. © ANP

Door het alcoholverbod dat in de binnenstad gold, hadden agenten het ook druk met het in beslag nemen van bier en andere alcoholhoudende dranken. De politie schat dat zo’n 10 duizend liter is geconfisqueerd en zo’n 270 kilo aan vuurwerk.

Ook meldt de politie dat 7 van de 29 mensen met een meldplicht door hun misdragingen van een week eerder zich niet op het politiebureau hebben gemeld. De gevolgen daarvan worden bekeken door OM en politie.