Informateur Edith Schippers
Informateur Edith Schippers © ANP

Schippers wil nog niet van impasse spreken en last ‘moment van reflectie’ in

Het doel blijft hetzelfde: voor de zomer een nieuw kabinet

Informateur Edith Schippers vindt het veel te vroeg om te spreken over een impasse bij de formatie van een nieuw kabinet. Ze heeft vandaag ‘een moment van reflectie’ ingelast, zodat de partijen zich kunnen beraden over hun positie.

Blijf op de hoogte

Iedere dag rond lunchtijd het belangrijkste nieuws van de ochtend, de mooiste fotografie en het gesprek van de dag? Schrijf u in voor onze gratis nieuwsbrief.

Schippers verwacht dat er volgende week ‘beweging’ komt in de zoektocht naar een nieuwe coalitie. ‘Natuurlijk, Nederland is een coalitieland dat uiteindelijk altijd wordt geregeerd.’

Schippers erkende tijdens haar korte persconferentie vandaag wel dat er op dit moment nog geen overeenstemming is te vinden tussen de verschillende partijen.

Edith Schippers: 'De partijen moeten ook eens gaan nadenken over een derde optie.'
Edith Schippers: ‘De partijen moeten ook eens gaan nadenken over een derde optie.’© ANP

D66-leider Alexander Pechtold verzet zich tegen het aanschuiven van de ChristenUnie bij de gesprekken met VVD en CDA. Hij wil dat Emile Roemer van de SP gaat mee onderhandelen, maar die weigert ook na twee gesprekken met Schippers om met zijn ideologische tegenpool, de VVD in zee te gaan. De PvdA wil evenmin aanschuiven bij ‘het motorblok’ van VVD, CDA en D66.

Schippers vindt dat partijen niet langer kunnen vasthouden aan hun eerste optie of tweede optie. ‘Ze moeten ook eens gaan nadenken over een derde optie’.

De meest voor de hand liggende uitweg is nog altijd dat de ChristenUnie uiteindelijk toch aanschuift. CDA en VVD zijn voor, en ook ChristenUnie-leider Gert-Jan Segers is bereid om te praten. De druk op Pechtold om overstag te gaan, zal de komende dagen toenemen.

Het grootste probleem is dat partijleider Gert-Jan Segers al een breekpunt op tafel heeft gelegd. Hij niet wil meemaken dat er stervenshulp komt bij voltooid leven, een grote wens van D66. Pechtold is bovendien bevreesd dat hij straks klem komt te zitten in een coalitie met drie conservatievere partijen.

Schippers lijkt nog niet onder de indruk van alle drempels die partijen opwerpen. ‘Soms kosten dingen een beetje tijd, en die moet je dan ook nemen.’ Het doel blijft om voor de zomer een nieuw kabinet te presenteren.

Meer over de formatie

Impasse dreigt in kabinetsformatie
De doorstart van de kabinetsformatie draait uit op een ingewikkeld schaakspel. Een impasse dreigt nu VVD en CDA er niet in slagen voldoende onderhandelingspartners te vinden die met elkaar om tafel willen.

De standpunten van de ChristenUnie over migratie, klimaat en inkomen liggen eigenlijk net zo moeilijk als die van GroenLinks. (+)

Als de GroenLinks-leider één ding heeft geleerd van het mislukte formatieavontuur, dan is het dat de partij nog groter moet worden. Klavers boodschap tijdens zijn jongste meet-up: ‘Onze idealen zijn te mooi voor de zijlijn’ (+).

De formatie – DAG 64
Zo ging het er op 18 mei aan toe op het Binnenhof.