epa05974385 (FILE) – Former FBI director and then nominee James Comey (L) walks together with his then predecessor, former FBI Director Robert Mueller (R), in the Rose Garden of the White House in Washington DC, USA, 21 June 2013 (reissued 19 May 2017). The Federal Bureau of Investigation (FBI) on 17 May 2017 has named Former FBI Director Mueller as Special Counsel to oversee the investigation of possible Russian interference in the 2016 US presidential elections, after Comey was fired by US President Trump. EPA/MICHAEL REYNOLDS

New York Times: Trump vertelde Russen dat ontslag Comey druk verminderde

Tijdens zijn recente ontmoeting met de Russische minister van Buitenlandse zaken Sergej Lavrov heeft president Trump gezegd dat het ontslag van FBI-chef James Comey de druk op hem heeft verminderd. Volgens de New York Times zei Trump tegenover zijn Russische gasten dat hij Comey ontslagen had, omdat hij gek was: ‘echt een halvegare’.

Blijf op de hoogte

Iedere dag rond lunchtijd het belangrijkste nieuws van de ochtend, de mooiste fotografie en het gesprek van de dag? Schrijf u in voor onze gratis nieuwsbrief.

Uit een samenvatting van het gesprek voor medewerkers van het Witte Huis blijkt volgens de krant dat Trump opgelucht was dat hij van Comey af was. ‘Ik stond flink onder druk wegens Rusland. Daar ben ik nu vanaf’, zou Trump tegen Lavrov hebben gezegd.

Speciaal onderzoek

Voormalig FBI-chef Robert Mueller gaat het onderzoek naar de Rusland-banden van de Trump-entourage onderzoeken. Weinig mensen kunnen de net benoemde speciaal aanklager stoppen, zelfs Trump niet.

Als dat klopt, zou dat een nieuwe aanwijzing zijn dat Trump de FBI-chef inderdaad aan de kant heeft gezet om een einde te maken aan het onderzoek naar de inmenging van Rusland in de Amerikaanse verkiezingen en de banden tussen het team van Trump en de Russen.

Het Witte Huis gaf als verklaring voor Comeys ontslag dat hij slecht functioneerde. Maar in een interview voor de zender NBC zei Trump later dat de Rusland-kwestie ook bij zijn besluit had meegespeeld. Dat zou kunnen worden opgevat als een poging de rechtsgang te belemmeren.

Sean Spicer, de woordvoerder van het Witte Huis, betwistte de inhoud van het verslag van Trumps gesprek met Lavrov niet. Volgens hem zette Comey door het ‘politiseren van het onderzoek naar Rusland onnodig veel druk op ons vermogen om met Rusland te onderhandelen’.

Onderhandelingtactiek

James Comey en Robert Mueller.
James Comey en Robert Mueller.© EPA

Een medewerker van het Witte Huis opperde tegenover de krant dat Trump de opmerkingen over de ‘druk’ van Comey alleen maar had gemaakt bij wijze van onderhandelingtactiek, om de Russen het gevoel te geven dat ze hem een wederdienst schuldig waren.

De ontmoeting met Lavrov bracht Trump eerder al in de problemen, nadat was uitgelekt dat hij zijn Russische gasten uiterst gevoelige informatie had verklapt.

Na de benoeming van voormalig FBI-chef Robert Mueller tot speciale aanklager die de Russische connectie moet onderzoeken, leek het even wat rustiger te worden in politiek Washington. Maar de problemen van Trump lijken steeds erger te worden. De Washington Post meldde vrijdag dat een naaste medewerker van Trump een ‘figuur van bijzondere belangstelling’ vormt voor de onderzoekers van de FBI. Wie het is, meldt de krant niet, maar wel dat het iemand is die dichtbij Trump staat.

Comey zal binnenkort getuigen tijdens een hoorzitting van het comitee in de Amerikanase senaat dat momenteel onderzoek doet naar de banden tussen de regering Trump en Rusland, en de mogelijke Russische invloed op de Amerikaanse verkiezingen.

Kalmte

De New York Times publiceerde het nieuws over Trumps opmerkingen in zijn onderhoud met minister Lavrov op het moment dat president Trump juist was opgestegen op weg naar Saoedi-Arabie, de eerste stop op zijn eerste grote buitenlandse reis als president.

Opvallend was dat het Witte Huis de inhoud niet bestreed, al klaagde woordvoerder Spicer wel dat de publicatie nog eens aantoonde dat het uitlekken van allerlei informatie uit het Witte Huis het ware probleem vormt. De kalmte waarmee het Witte Huis op de onthulling van de krant reageerde, kan erop duiden dat de strekking van het verhaal het Witte Huis niet onwelkom is.

De opmerkingen van Trump lijken er weliswaar op te wijzen dat hij Comey heeft ontslagen omdat deze hem dwars zat met diens onderzoek naar de rol van Rusland in de Amerikaanse verkiezingen, maar de boodschap is dat hij het niet deed om zichzelf of zijn medewerkers te beschermen, maar om de belangen van het land te verdedigen.

Dat zou een eventuele beschuldiging dat hij de rechtsgang probeerde te belemmeren in een heel ander daglicht stellen. Maar het zou wel weer enigszins botsen met wat de media eerder berichten, namelijk dat hij Comey zou hebben gevraagd zijn vroegere nationale veiligheidsadviseur Micheal Flynn niet langer te onderzoeken wegens zijn banden met Rusland, omdat hij een ‘goeie vent’ was.

Michael Flynn

Flynn trad in februari af nadat was uitgelekt dat hij had gelogen over zijn contacten met de Russische ambassadeur in Washington. Hoewel hij daartoe niet bevoegd was, had hij ambassadeur Kisljak laten doorschemeren dat Trump, als hij eenmaal in het Witte Huis zou zitten, bereid zou zijn de sancties terug te draaien die president Obama had afgekondigd wegens de Russische pogingen de verkiezingen te beïnvloeden.