2017-05-22 17:49:20 DEN HAAG – Informateur Edith Schippers licht de voortgang formatie toe.
ANP MARTIJN BEEKMANSchippers: ‘Formatie met ChristenUnie is laatste optie’
Informateur Edith Schippers maakt zojuist bekend dat ze wil formeren met de ChristenUnie. Volgens Schippers zijn er geen andere opties. Gert-Jan Segers van de ChristenUnie is bereid om met ‘het motorblok’ om de tafel te gaan. Vanmiddag verklaarde Segers dat zijn partij geen breekpunten heeft.
Hiermee doet Segers een handreiking naar D66; Alexander Pechtold hield tot nog toe de boot af. Hij verklaarde dat hij een coalitie met de ChristenUnie zeer onwaarschijnlijk achtte. Dit had twee redenen. Allereerst omdat een regering met VVD, CDA, D66 en ChristenUnie met 76 zetels een minimale meerderheid heeft. Daarnaast weet Pechtold dat de christelijke fractie tegen het ‘voltooid leven’ standpunt van D66 is.
Gert Jan Segers  en Alexander Pechtold moeten morgen overleggen met hun fracties.
Schippers wil oordeel van de fracties D66 en CU afwachten. #formatiepic.twitter.com/nfdUhBwZjv
— Niels Rigter (@Nielsrigter) May 22, 2017
‘Geen blokkades’
Vandaag liet Segers echter weten dat  hij ‘geen blokkades’ heeft, dit zei hij na een gesprek met verkenner Edith Schippers. ‘Alles ligt op tafel, ook heel ingewikkelde onderwerpen.’ Kortom, de leider van de ChristenUnie staat in de startblokken.
Eric Vrijsen: D66 speelt amateurtoneel en dat wekt ergernis 
Alexander Pechtold kwam eerder op de dag met het voorstel om een regering te formeren met maar liefst vijf verschillende partijen. Hij wilde zowel de SP als de PvdA bij de formatiebesprekingen betrekken. Volgens Pechtold is dit de ‘vierde keuze’ van zijn partij. Beiden lieten echter weten geen interesse te hebben in deze variant. De SP van Emile Roemer wil niet met de VVD regeren, en vooralsnog lijkt het erop dat Lodewijk Asscher helemaal niet wil regeren.
Centrum-links
Over een centrum-links kabinet, met Sybrand Buma als premier liet Asscher zich vandaag uit. Hij zei dat hij er pas over na zou denken wanneer  Buma hem daadwerkelijk belt. Deze variant geniet de voorkeur van SP-leider Emile Roemer. De beoogd premier van Roemer wil vooralsnog niet aanschuiven.

22 mei 2017
Deel dit artikel:

Berend Sommer
Berend Sommer (1990) is online redacteur bij Elsevier. Hij studeerde geschiedenis aan de Universiteit Leiden. Zijn eerste boek verschijnt in 2017 bij Uitgeverij Prometheus. Portefeuille Buitenland Politiek Fusies en overnames Onderwijs
Volg Berend Sommer:
GERELATEERDE ARTIKELEN
#FORMATIE
Alle ogen gericht op D66: komt Pechtold met voorstel?
ARENDO JOUSTRA
CDA kan impasse in formatie doorbreken
ERIC VRIJSEN
D66 speelt amateurtoneel en dat wekt ergernis
15 REACTIES