Foto: EPA

Noord-Korea: raketten zijn klaar voor gebruik

2 uur geleden

SEOUL – Noord-Korea heeft succesvol een raket afgevuurd waarbij de precisie en het brandstofsysteem van de Pukguksong-2-raket werd getest. Dat heeft Noord-Korea maandag bekendgemaakt.

De leider van dat land, Kim Jong-un, was zelf bij de lancering aanwezig. Hij zei bij de proef dat de raket geschikt is om te worden ingezet. Volgens Noord-Korea kan de raket Amerika treffen. Defensiespecialisten in westerse landen stellen echter dat die claim overdreven is. In VN-resoluties wordt het land verboden om ballistische raketten te testen.

Vorig weekeinde schoot Noord-Korea ook al een ballistische raket af, die bij Rusland in zee verdween. De Veiligheidsraad van de VN veroordeelde die test maandag.

De minister van Buitenlandse Zaken van de VS, Rex Tillerson, noemt het ‘verontrustend en teleurstellend’ dat Noord-Korea doorgaat met nucleaire tests. Vandaag lanceerde Noord-Korea weer een raket.

“Dat ze doorgaan met tests is een teleurstelling en verontrustend. We vinden dat ze er mee moeten stoppen”, zei Tillerson in een interview met de Amerikaanse zender Fox News.

Ballistische raket

Noord-Korea lanceerde vandaag een projectiel dat een vlucht van ongeveer 500 kilometer maakte. De raket kwam even buiten de exclusieve economische zone van het land in de zee terecht. Die grens van die zone ligt een kleine 350 kilometer uit de kust.

Het is niet duidelijk om welk type raket het ging maar het zou een ballistische raket kunnen zijn geweest, melden Zuid-Koreaanse media. In VN-resoluties wordt het land verboden om ballistische raketten te testen.