Uitzetting Turkse minister is nu vertrek ’uit eigen beweging’

Hoe ongewenst was Kaya?

Vandaag, 05:30Jorn Jonker Joris Polman

ROTTERDAM – In de nacht van 11 op 12 maart droop de Turkse minister Kaya met de staart tussen haar benen af. Daarvoor had ze zichzelf urenlang opgesloten in haar gepantserde auto. Vloekend en tierend had ze daarna de Rotterdamse politie te woord gestaan. Ze moest en zou haar achterban toespreken in het Turkse consulaat in Rotterdam.

Foto: AFP

Rechtszaak tegen Nederland gestrand

Turkije met lege handen

Vandaag, 05:30Jorn Jonker en Joris Polman

ROTTERDAM – De met veel misbaar aangekondigde rechtszaak van de Turkse minister Kaya tegen de Nederlandse Staat is gestrand voor deze goed en wel kon beginnen.

De minister van Gezinszaken wilde Nederland voor de rechter slepen omdat ze in maart ’onrechtmatig’ onder dwang van de politie ons land zou zijn uitgezet.

Naar nu blijkt heeft ze juridisch geen poot om op te staan. Volgens de Nederlandse regering is ze namelijk „uit eigen beweging” vertrokken.

Dat hebben het ministerie van Veiligheid en Justitie en de gemeente Rotterdam bevestigd.

Rechtszaak gestaakt

Kaya heeft haar poging om de Nederlandse Staat voor de rechter te slepen dan ook gestaakt, bevestigt een hooggeplaatste Turkse bron. Kaya’s Turks-Nederlandse advocaat Ejder Köse was niet beschikbaar voor commentaar.

Een vertrek ’uit eigen beweging’ staat haaks op de verklaring die de Rotterdamse burgemeester Aboutaleb aflegde na een met rellen ontsierde nacht. Hij stelde kort na Kaya’s vertrek dat de regering haar tot ’ongewenst vreemdeling’ had verklaard. Daarvoor moet het kabinet een beschikking afgeven. Dat is nooit gebeurd, bevestigen Haagse bronnen, waardoor een rechtszaak tegen de Nederlandse Staat onmogelijk is.