2015-12-10 20:55:24 epa05794673 A picture made available on 15 February 2017 shows Russian President Vladimir Putin (R) and then retired US Army Lieutenant General Michael T. Flynn (L) attend an exhibition marking the 10th anniversary of RT (Russia Today) TV news channel in Moscow, Russia, 10 December 2015. Flynn on 14 February 2017 resigned from his position as US President Trump’s National Security Advisor – though media also report that Trump fired him – after facing increased scrutiny due to reports that the Justice Department contacted the White House in regards to Flynn’s alleged pre-inauguration conversations with the Russian ambassador concerning sanctions. EPA/MICHAEL KLIMENTYEV / SPUTNIK / KREMLIN POOL MANDATORY CREDIT

NYT: Russen bespraken manieren om Trump via adviseurs te bespelen

Spionnen hoorden dat ze daarvoor ex-campagneleider Manafort en Michael Flynn op het oog hadden

Amerikaanse spionnen hebben volgens The New York Times vorig jaar zomer informatie opgepikt waaruit bleek dat Russische inlichtingenofficieren en hoge politici bespraken hoe ze Donald Trump konden bespelen via zijn adviseurs.

Blijf op de hoogte

Iedere dag rond lunchtijd het belangrijkste nieuws van de ochtend, de mooiste fotografie en het gesprek van de dag? Schrijf u in voor onze gratis nieuwsbrief.

Daarbij hadden zij vooral Paul Manafort, destijds Trumps campagneleider,  en Michael Flynn op het oog. Flynn was de voornaamste adviseur van Trump op het gebied van veiligheidszaken. De Russen hoopten de twee te kunnen gebruiken om Trump een gunstiger beeld van Rusland te geven.

Manafort was lange tijd adviseur van Viktor Janoekovitsj, de pro-Russische Oekraïense president die drie jaar geleden na een volksopstand naar Rusland vluchtte. Sommige Russen gaven ook hoog op van hun contacten met Flynn, die pleitte voor het aanhalen van de banden met Moskou. Volgens Flynn hadden de VS Rusland nodig als bondgenoot in de strijd tegen Islamitische Staat en andere radicale islamitische groeperingen.

Als er al een poging van de Russen is geweest om mij te beïnvloeden, heb ik daar niets van gemerkt

Paul Manafort

Nog geen bewijs

Trump benoemde Flynn later tot zijn nationale veiligheidsadviseur, maar de voormalige generaal moest in februari dit jaar al aftreden nadat was gebleken dat hij had gelogen over zijn contacten met Sergej Kisljak, de Russische ambassadeur in Washington.

De onderschepte gesprekken speelden mee bij het besluit van de FBI om een onderzoek te beginnen naar de Russische pogingen de presidentsverkiezingen te beïnvloeden. Maar ze vormen nog geen bewijs dat medewerkers van Trump inderdaad met de Russen onder één hoedje hebben gespeeld om Trumps Democratische rivaal, Hillary Clinton, dwars te zitten. Trump heeft dat steeds afgedaan als ‘nepnieuws’.

Manafort ontkende tegenover de krant nog eens dat hij met de Russen had samengewerkt om de verkiezingen te beïnvloeden. ‘Als er al een poging van de Russen is geweest om mij te beïnvloeden, heb ik daar niets van gemerkt en het zou ook niet zijn gelukt’, was zijn reactie.

Manafort en Flynn staan bovenaan het lijstje van Trump-medewerkers die de Inlichtingencommissies van het Congres wil ondervragen

Michael Flynn en de Russische president Poetin bij het tienjarig jubileum van RT, 10 december 2015.
Michael Flynn en de Russische president Poetin bij het tienjarig jubileum van RT, 10 december 2015. © EPA

Manafort en Flynn staan bovenaan het lijstje van Trump-medewerkers die de Inlichtingencommissies van het Congres en vermoedelijk ook de pasbenoemde speciaal aanklager Robert Mueller aan de tand willen voelen over hun contacten met de Russen.

Flynn, die maar 25 dagen in functie was als nationale veiligheidsadviseur, loopt het meeste gevaar. Volgens de Democraten heeft hij niet alleen gelogen over zijn gesprekken met Kisljak, waarin hij liet doorschemeren dat Trump de door Obama afgekondigde sancties mogelijk zou terugdraaien, maar ook over de betalingen die hij van de Russen had gekregen voor zijn optreden bij de verjaardag van de Russische staatszender RT. Voor zijn optreden bij dat evenement, waar hij naast president Poetin aan tafel zat, kreeg Flynn ruim 40 duizend euro. Maar Flynn verzuimde dat op te geven bij de veiligheidscontrole die hij moest ondergaan voor zijn baan in het Witte Huis.

Dwangbevel

Beroepen op het Vijfde Amendement bemoeilijkt het onderzoek van de Congrescommissies

Flynn weigerde deze week allerlei documenten af te staan die de  Senaatscommissie voor de inlichtingendiensten had opgevraagd. Daarbij beriep hij zich op het Vijfde Amendement, dat bepaalt dat niemand kan worden gedwongen tegen zichzelf te getuigen. Het ziet ernaar uit dat ook andere medewerkers van Trump zich op die bepaling zullen beroepen nu er een speciale aanklager is wiens onderzoek mogelijk zal uitlopen op officiële aanklachten. Daardoor zal het onderzoek van de Congrescommissies lastiger worden.

De Senaatscommissie is echter vastbesloten Flynns documenten in handen te krijgen en heeft een dwangbevel uitgevaardigd tegen twee bedrijven van Flynn, een consultancy firma en een bedrijfje dat zijn betaalde optredens regelt. Bedrijven, redeneert de senaatscommissie, kunnen zich niet op het Vijfde Amendement beroepen.

Meer over Trump, de Russen en de FBI

Boemerang
‘Dit is de ergste heksenjacht op een politicus in de Amerikaanse geschiedenis’, reageerde president Trump op de benoeming van voormalig FBI-chef Robert Mueller tot speciale aanklager. Hoe het ontslag van Comey als een boemerang terugkeert bij het Witte Huis (+).

Bevoegdheden
Weinig mensen kunnen de net benoemde speciaal aanklager stoppen, zelfs Trump niet. Vijf vragen over de bevoegdheden van Robert Mueller.

Oorlog
Met het ontslag van Comey heeft Trump de oorlog verklaard aan de FBI. En dat zal hij weten ook. De organisatie slaat altijd meteen terug (+).

Vertrouwen
Kunnen staatsgeheimen nog wel aan onze president worden toevertrouwd? Die vraag circuleert in het Capitool en bij de veiligheidsdiensten. Aanleiding is de loslippigheid van Trump tegenover vreemde machthebbers.

Druk van de ketel
Tegen de Russische minister van Buitenlandse zaken Sergej Lavrov zei Trump dat het ontslag van Comey de druk op hem heeft verminderd. Volgens The New York Times zei Trump tegenover zijn Russische gasten dat hij Comey ontslagen had, omdat hij gek was: ‘echt een halvegare’.