Projectiel landt in Japanse zee

Noord-Korea schiet opnieuw raket af

Gisteren, 23:42

PYONGYANG – UPDATE 01:04 – Noord-Korea heeft opnieuw een ballistische raket afgevuurd in oostelijke richting. Dat laat de legerleiding van buurland Zuid-Korea weten. Het projectiel landde na een vlucht van 450 kilometer in de Japanse Zee en mogelijk binnen de exclusieve economische zone van Japan.

De lancering had maandagochtend (lokale tijd) plaats vanaf de kustplaats Wonsan. De Zuid-Koreaanse president Moon Jae-in heeft de Nationale Veiligheidsraad bijeengeroepen. Het is niet duidelijk om welk type raket het ging maar het zou een ballistische raket kunnen zijn geweest, aldus Zuid-Koreaanse media. In VN-resoluties wordt het land verboden om ballistische raketten te testen.

Een Japanse regeringswoordvoerder zegt dat er geen schademeldingen zijn, maar dat de test wel een dreiging is voor vliegtuigen en schepen. Premier Shinzo Abe komt met een ,,specifieke respons” op deze nieuwste provocatie, in samenwerking met de VS en Zuid-Korea.

De laatste Noord-Koreaanse raketttest dateert van 21 mei. Toen werd een projectiel gelanceerd dat een vlucht van ongeveer 500 kilometer maakte. De raket kwam even buiten de exclusieve economische zone van Japan in de zee terecht. Het is al zeker de twaalfde raketlancering van Noord-Korea sinds het aantreden van de Amerikaanse president Trump.

Het land vierde enkele weken geleden met veel militair machtsvertoon de 105e geboortedag van Kim Il-sung, de stichter van de stalinistische dynastie. Die Dag van de Zon werd afgetrapt met een grote militaire parade, waarbij onder meer ballistische raketten werden getoond.

Het feit dat Noord-Korea werkt aan de ontwikkeling van dergelijke projectielen en meerdere kernproeven heeft uitgevoerd, zorgt internationaal voor veel onrust. Trump heeft een vliegdekschip en andere marineschepen naar de regio gestuurd. Eerder waarschuwde minister Rex Tillerson (Buitenlandse Zaken) de politiek dat het ,,strategisch geduld” voorbij is.