De explosie in de wijk was enorm. © AFP

Zeker 80 doden en 350 gewonden bij enorme aanslag in ‘veiligste wijk’ van Kabul

Bij een aanslag met een autobom in Kabul zijn woensdag zeker 80 doden en naar schatting 350 gewonden gevallen. De grote bom ontplofte in de zwaarbeveiligde diplomatieke wijk van de hoofdstad waar veel ambassades en ministeries zijn. De autoriteiten vrezen dat het dodental nog flink zal oplopen. .

Een 21-jarige gewonde over de explosie.

De ambassades van Frankrijk, Duitsland, China en Turkije zijn door de enorme explosie deels beschadigd. De Nederlandse ambassade staat ook in de buurt. Daar zijn volgens het ministerie van Buitenlandse Zaken geen slachtoffers gevallen.

Volgens de Duitse minister van Buitenlandse Zaken Sigmar Gabriel zijn enkele medewerkers van de Duitse ambassade gewond geraakt. Een Afghaanse bewaker van de ambassade werd gedood. Gabriel benadrukte dat de aanslag geen gevolgen zal hebben voor de Duitse steun aan de Afghaanse regering. Wel besloot Berlijn de uitzetting van afgwezen Afghaanse asielzoekers naar Kabul tijdelijk stop te zetten.

Volgens de Franse minister van Europese Zaken Marielle de Sarnez zijn er bij de Franse ambassade geen Franse slachtoffers gevallen. ‘Er is wat materiële schade’, aldus de minister tegen de zender Europe 1.

Het ging volgens functionarissen om een zelfmoordaanslag. De aanslag met een tankauto vol met explosieven was een van de zwaarste ooit in de stad. Het paleis van de president staan niet ver van de plek waar de tankauto ontplofte. Volgens ooggetuigen zijn gebouwen op honderden meters afstand beschadigd. Deuren werden uit de sponningen geblazen en talloze ruiten sneuvelden. Een enorme zwarte rookwolk trok over de stad. Volgens het ministerie van Binnenlandse Zaken was de ontploffing zo zwaar, dat tientallen voertuigen werden verwoest.

Islamitische Staat

De explosie vond plaats tijdens het drukste moment van de ochtendspits. De wegen zijn dan vol met forenzen. Volgens het ministerie van Volksgezondheid zijn de meeste slachtoffers burgers, onder wie vrouwen en kinderen. De wijk wordt gezien als de veiligste plek in Kabul. Buitenlandse ambassades in het gebied worden beschermd met hoge muren; overheidskantoren worden bewaakt door de politie en veiligheidstroepen.

De aanslag leidde tot chaotische toestanden bij een nabijgelegen ziekenhuis. Ambulances reden er af en aan om slachtoffers af te leveren. Geëmotioneerde familieleden bekeken lijsten met namen van slachtoffers en vroegen ziekenhuismedewerkers om informatie. Een 21-jarige man met een hoofdwond zei dat de explosie ‘voelde als een aardbeving’.

De Taliban ontkenden in de loop van de ochtend verantwoordelijk te zijn voor de bloedige aanslag. De beweging liet via een woordvoerder weten aanslagen te veroordelen waarbij burgerdoden vallen.Zowel de Taliban als Islamitische Staat hebben de afgelopen tijd aanslagen in Kabul opgeëist.

De door de NAVO geleide stabiliseringsmissie Resolute Support sprak in een verklaring over een barbaarse aanslag. ‘Dit onderstreept de hypocrisie van een vijand die beweert alleen Afghaanse veiligheidstroepen en buitenlandse militairen aan te vallen, maar doorgaat met het zaaien van dood en verderf onder onschuldige Afghanen.’ Volgens de NAVO hebben Afghaanse veiligheidstroepen voorkomen dat het voertuig met de bom de zwaar beveiligde groene zone kon binnenrijden. Dat wijst erop dat de aanslagpleger zijn oorspronkelijke doelwit mogelijk niet heeft bereikt.

Lees meer

In de greep van fundamentalisten
Met een paar duizend extra militairen dacht de NAVO-commandant in Afghanistan de Taliban toch te kunnen verslaan. Moslimfundamentalisten rukken echter op (+).

Aanslag na aanslag
Naast aanslagen kampt het Afghaanse leger ook met corruptie en desertie. Krijgt de krijgsmacht ooit grip op Afghanistan? (+)

Bloedige aanslag legerbasis
Bij de dodelijkste aanval op een Afghaanse legerbasis ooit kwamen in april zo’n 130 militairen om het leven. De minister van Defensie en de legerleider ruimden het veld.