“Je moet niet overhaasten, maar je moet de tijd ook niet laten verlopen”
Foto: ANP

Tjeenk Willink koerst op meerderheidskabinet

3 uur geledenRedactie Parlement

DEN HAAG – UPDATE 12.15 uur – De nieuwe informateur Herman Tjeenk Willink koerst af op een meerderheidskabinet. De 75-jarige minister van Staat gaat eerst gesprekken voeren met de leiders van VVD, CDA, D66, ChristenUnie en GroenLinks.

De leiders van de vijf partijen krijgen eerst een één-op-één gesprek, later mogelijk in verschillende combinaties. Hoe dat precies zal gaan is nog niet duidelijk. Vanmiddag komen VVD-leider Mark Rutte en CDA-voorman Sybrand Buma als eerste langs bij Tjeenk Willink. Het is nog niet duidelijk wanneer de kopstukken van D66, ChristenUnie en GroenLinks aanschuiven.

De voormalige vice-president van de Raad van State benadrukt dat dit de eerste fase is van een nieuwe formatieronde. Hij wil in de gesprekken eerst aftasten wat de ruimte is bij de politieke partijen. „Ik zal in deze fase niet tot onderhandelingen komen”

Tjeenk Willink leek even weer in zijn oude rol als topman van de Raad van State met een opvallende inleiding over de stand van het land. Hij kwam met een opdracht aan de politieke leiders om verder te kijken dan de komende vier jaar. Hij liet zich duidelijk uit over gevoelige thema’s zoals migratie en klimaat.

„De uitvoering van het klimaatakkoord van Parijs zal ingrijpende gevolgen hebben voor het hele stelsel van productie, distributie en consumptie. Het niet of tijdig uitvoeren leidt tot natuurcatastrofes”, zei de informateur tijdens zijn eerste persconferentie.

Ook over migratie sprak hij zich concreet uit: „Het migratievraagstuk is een belangrijk onderdeel van Europees beleid. Als Nederland geen eigen rol kiest, kiezen Merkel en Macron voor ons.”

De informateur gaat niet iedereen uitnodigen, maar zal wel met alle partijleiders telefonisch contact hebben. De PVV schuift deze ronde niet aan.