De Ipsos Politieke Barometer

2017 Week 22
Nederlanders erg gesteld op Duitsland; verliest Amerika positie?

In de Politieke Barometer van deze week zien we geen significante verschillen met twee weken geleden. De VVD blijft verreweg de grootste partij en enkele linkse partijen staan op verlies. Dit beeldcorrespondeert met de betrekkelijke rust in de Nederlandse politiek. Behalve de aanstelling van de informateur Tjeenk-Willink wacht men nu vooral af waar de formatie naartoe gaat.

Op internationaal gebied was er veel te doen rond president Trump en zijn eerste ontmoetingen met andere wereldleiders. Met Trumps ‘America First’-beleid lijkt Amerika haar leidende rol op hetwereldtoneel op het spel te zetten.

Als we Nederlanders vragen naar hun mening over de internationale politiek, zien we dat Amerika volgens de meeste Nederlanders op dit moment wel de wereldleider (45%) is, maar zijn zij er nietover uit of dat nog wel zo moet blijven. Op de vraag welk van de G20-landen, de machtigste twintig landen ter wereld, wereldleider zou moeten zijn, geeft 21% aan graag te zien dat Amerika die rolvervult. Een vrijwel even groot deel (19%) vindt dat Duitsland die kar moet trekken. Echter zeggen de meeste mensen het niet te weten of geen van de G20-landen wereldleider zou moeten zijn.

Nederlanders blijken erg gesteld zijn op onze oosterburen. Duitsland is van de G20-landen volgens driekwart van de Nederlanders de voornaamste bondgenoot van Nederland. Op afstand volgenFrankrijk (45%), het Verenigd Koninkrijk (32%) en dan pas Amerika (23%).

De affiniteit met Duitsland zien we ook terug in de waardering voor de Duitse bondskanselier Angela Merkel. Zij krijgt gemiddeld een 6,9 als rapportcijfer. Nederlanders zijn beduidend minder tespreken over wereldleiders met een autoritaire stijl. Zo scoort Trump gemiddeld een 2,9, Vladimir Poetin een 3,5 en de Turkse president Erdogan een 1,9. Andere Europese leiders als de Fransepresident Emmanuel Macron en de Britse premier Theresa May krijgen respectievelijk een 6 en een 5,3 gemiddeld.

De lage rapportcijfers van Poetin en Erdogan laten zien dat Nederlanders weinig op hebben met landen als Rusland en Turkije. Wanneer we Nederlanders vragen naar welke G20-landen zijbeschouwen als vijanden, zien we dat veel Nederlanders Turkije (42%) en Rusland (37%) noemen.

Klik hier voor de trend analyse tool
Klik hier voor de laatste peiling

 

Uitschrijven  |  Contact