Formatiewatch – VVD, CDA en D66 gezamenlijk naar Herman Tjeenk Willink
GroenLinks en ChristenUnie gingen dinsdagochtend apart
06-06-2017, 13:49 Tags: formatiewatch
Informateur Herman Tjeenk Willink spreekt dinsdagmiddag met de leiders van VVD, CDA en D66, het zogenoemde motorblok voor een nieuw kabinet. Eerder op de dag sprak de informateur al met twee mogelijke regeringspartners, GroenLinks en de ChristenUnie (CU). Willink probeert de impasse te doorbreken die in de formatie is ontstaan. Mogelijke formatiegesprekken tussen het motorblok en CU liepen vorige maand vast voor deze waren begonnen: na een verkennend gesprek concludeerden partijleiders Alexander Pechtold en Gert-Jan Segers dat ze te ver uit elkaar lagen.

Seger: Het is nog niet over en uit
Segers zei dinsdag na zijn gesprek met de informateur dat ‘het niet per definitie over en uit is’. Wel herhaalde hij dat het aan D66 is om de CU niet langer als ongewenste coalitiepartner te beschouwen. Een verandering in de houding van D66 had de CU-leider nog niet gezien, voegde hij er aan toe.

ChristenUnie-voorman Gert-Jan Segers ziet nog mogelijkheden voor zijn partij om deel te nemen aan de kabinetsformatie. Segers schoof dinsdagochtend na zijn GroenLinks-collega Jesse Klaver aan voor een nieuw gesprek met informateur Herman Tjeenk Willink. Hun beide partijen kunnen in aanmerking komen voor een nieuw kabinet met VVD, CDA en D66.

Jesse Klaver: ‘We zijn altijd bereid om verder te praten’
“We gaan zien hoe ver het komt. We zijn altijd bereid om verder te praten”, maakte Klaver duidelijk na zijn jongste onderhoud met Tjeenk Willink. “De informateur had nog wat aanvullende vragen over zowel het formatieproces als de inhoud. Daar heb ik antwoord op gegeven.”

De GroenLinks-leider zei dat hij het afgelopen pinksterweekeinde ‘wisselende contacten’ had met meerdere partijen. “Er is altijd contact met verschillende partijen.” Ook Segers belde de afgelopen dagen met andere partijleiders, zei hij desgevraagd.