De burgemeester van het Californische stadje Fontana, Acquanetta Warren, lacht om een grapje van Trump tijdens een bijeenkomst in het Witte Huis met lokale en regionale bestuurders.

Trump was nooit zo impopulair: 58 procent Amerikanen is ontevreden

Geen enkele president scoorde zo slecht in Gallup-peiling

Donald Trump blijft records breken als het gaat om zijn impopulariteit. Sinds de president bijna vijf maanden terug het Witte Huis betrok, is hij nog nooit zo impopulair geweest als nu. Maar liefst 58 procent van de Amerikanen is ontevreden over hem. Slechts 37 procent vindt dat hij zijn werk goed doet.

De burgemeester van het Californische stadje Fontana, Acquanetta Warren, lacht om een grapje van Trump tijdens een bijeenkomst in het Witte Huis met lokale en regionale bestuurders. © AFP

Nog niet eerder scoorde een president zo laag in de Gallup-peiling. Gallup, een van de oudste opiniepeilers van de VS, houdt al decennialang in de gaten hoe presidenten het doen in hun eerste maanden.

De rampzalige peiling komt juist een dag nadat Trump flink had opgeschept over zijn ‘succes’: ‘Er is nog nooit een president geweest, op een paar uitzonderingen na, die zoveel wetten heeft laten maken, die meer heeft gedaan dan ik’, beweerde de president met stalen gezicht tijdens een vergadering in het Witte Huis over zijn wittebroodsweken.

De slechte rapportcijfers waarmee de Amerikanen Trump om de oren slaan, volgen op een stortvloed van negatief nieuws over onder andere het ‘opzeggen’ van het internationale klimaatakkoord en de getuigenis van voormalig FBI-directeur James Comey in de Senaat. Uit de Gallup-peiling, en tal van andere peilingen, blijkt dat er geen enkel vooruitzicht is dat de president een beter rapport van de Amerikanen zal krijgen. Sinds hij in januari werd beëdigd, schommelen zijn waarderingscijfers rond dit lage niveau. Hoe slecht hij het doet, wordt duidelijk als Trump wordt vergeleken met zijn voorgangers.

Verdeelt

President Trump salueert in de tuin van het Witte Huis voordat hij in Marine One stapt, de presidentiële helikopter. Alleen als het gaat om de aanpak van de economie en het terrorisme, scoort de president goed. Het slechtst doet hij het op het terrein van de gezondheidszorg. Slechts 28 procent van de Amerikanen keurt zijn beleid goed.
President Trump salueert in de tuin van het Witte Huis voordat hij in Marine One stapt, de presidentiële helikopter. Alleen als het gaat om de aanpak van de economie en het terrorisme, scoort de president goed. Het slechtst doet hij het op het terrein van de gezondheidszorg. Slechts 28 procent van de Amerikanen keurt zijn beleid goed. © AFP

Tien presidenten die sinds 1953 in het Witte Huis zaten, dus vanaf Dwight Eisenhower, deden het allemaal aanzienlijk beter dan de miljardair. Een meerderheid van de Amerikanen vond toen dat zij het goed deden in hun eerste jaar. Alleen Bill Clinton scoorde slechter dan deze groep presidenten.

Het is nog onduidelijk of Trumps slechte beoordeling een gevolg is van de Comey-affaire en het klimaatverdrag. ‘Gezien het feit dat zijn beoordeling in de weken daarvoor bijna net zo slecht was, is het moeilijk om te concluderen dat er een direct verband is tussen bepaalde gebeurtenissen en de rapportcijfers die de president krijgt’, aldus Frank Newport van Gallup. Ofwel: Trump doet het zo slecht dat het eigenlijk helemaal niet uitmaakt wat hij elke dag weer doet, roept of voorstelt.

De Gallup-cijfers laten nogmaals zien dat de president Amerika ernstig verdeelt. Een miniem aantal Democraten, slechts acht procent, is tevreden over de prestaties van Trump. Vorige Republikeinse presidenten konden op veel meer steun rekenen van de Democratische kiezers. Daarentegen zijn de Republikeinen overwegend tevreden over de man die ze in het Witte Huis hebben gekozen. Van de Republikeinen zegt 83 procent dat Trump het prima doet.

Massaal

President Trump en zijn dochter Ivanka lopen op de luchtmachtbasis Andrews naar Air Force One voor een bijeenkomst in Wisconsin. Sinds zijn inauguratie, heeft de president zijn slechte rapportcijfers niet kunnen verbeteren.
President Trump en zijn dochter Ivanka lopen op de luchtmachtbasis Andrews naar Air Force One voor een bijeenkomst in Wisconsin. Sinds zijn inauguratie, heeft de president zijn slechte rapportcijfers niet kunnen verbeteren. © AFP

Uit eerdere peilingen was al gebleken dat de Trump-aanhangers nog steeds massaal achter de president staan. De vele negatieve publiciteit van de afgelopen vijf maanden, zou helemaal geen invloed hebben gehad op hun onvoorwaardelijke steun voor Trump.

De slechtste rapportcijfers krijgt Trump als het gaat om de aanpak van de gezondheidszorg, de relatie met Rusland, het buitenlands beleid en het milieu. Twee op de drie Amerikanen keurt zijn beleid af. Hij scoort wel beter als het gaat om de economie en de bestrijding van het terrorisme.

Rond de 45 procent is het eens met zijn aanpak op deze twee terreinen. Vooral de goede economische cijfers vormen een lichtpuntje voor Trump. Nog nooit in de afgelopen zestien jaar was de werkloosheid zo laag. En er wordt volgend jaar een economische groei verwacht van 2,3 procent.

Reden te meer, zo betoogde Trump vorige week, om zijn ambitieuze plan om de infrastructuur voor duizend miljard dollar te moderniseren, snel goed te keuren in het Congres. ‘We moeten groots denken, krachtdadig optreden en uitstijgen boven het politieke gekibbel in Washington’, aldus de president.

Gefrustreerd

De historisch lage waarderingscijfers voor de president, zijn een bron van zorgen voor de Republikeinen. Als dit zo blijft, dreigen ze de tussentijdse verkiezingen volgend jaar te verliezen.
De historisch lage waarderingscijfers voor de president, zijn een bron van zorgen voor de Republikeinen. Als dit zo blijft, dreigen ze de tussentijdse verkiezingen volgend jaar te verliezen. © AFP

We moeten uitstijgen boven het politieke gekibbel.

Trump over de noodzaak om zijn plannen uit te voeren.

Trumps impopulariteit is een bron van voortdurende zorg voor de Republikeinen. Ze hadden gehoopt, na Trumps overwinning, een goede kans te maken om hun meerderheid in het Congres te behouden bij de verkiezingen van 2018. In het bijzonder in het Huis van Afgevaardigden.

Deze twee jaar hadden gebruikt moeten worden om Trumps ambitieuze agenda uit te voeren. Variërend van een nieuw zorgplan en de modernisering van de infrastructuur tot ingrijpende bezuinigingen.

Maar met lede ogen moeten de Republikeinen toezien hoe de aandacht wordt afgeleid door slechts één kwestie: het onderzoek naar de mogelijke samenspanning van Trumps campagne met Poetins Rusland. Voor een belangrijk deel komt dit door de president zelf. Iedere keer weer laat hij zich verleiden tot een tweet of een opmerking met een venijnige aanval op de media, oud-FBI’er James Comey of Hillary Clinton.

Hierdoor houdt Trump de Rusland-affaire onnodig lang in het nieuws. Op donderdag, direct nadat hij was opgestaan, kon de president het weer niet laten. Hij hekelde het bericht van The Washington Post dat de speciale aanklager nu onderzoekt of hij het onderzoek naar de Rusland-affaire dwarsboomde. ‘Ze verzonnen een nepcomplot, met het Rusland-verhaal’, twitterde Trump. ‘Nul bewijs werd er gevonden. Dus nu gaan ze voor belemmering van de rechtsgang vanwege een nepverhaal. Leuk.’

De president zou meer en meer gefrustreerd raken. Hij kan niet begrijpen, zo meldde Politico maandag op basis van Witte Huis-bronnen, dat de media elke dag zoveel aandacht blijven schenken aan de Rusland-kwestie. Want in de ogen van Trump is er helemaal niks aan de hand en is de affaire gewoon een non-issue. ‘Hij vindt echt dat alle goede dingen die zijn regering doet, genegeerd worden’, aldus Matt Schlapp, een conservatieve activist die goede banden heeft met het Witte Huis.