PvdA bestuurders willen dat partij gaat meeregeren
Maar Lodewijk Asscher zegt nee
19-06-2017, 12:23 Tags: formatiewatch, Lodewijk Asscher, pvda
PvdA burgemeesters dringen maandag in de Volkskrant aan op PvdA deelname aan een nieuw kabinet. De sociaal-democraten moeten verantwoordelijkheid nemen, zegt de een. ‘Laat rechts er niet met de buit vandoor gaan’, zegt de ander. Dat je als PvdA bestuurder meer gedaan krijgt wanneer je een bewindspersoon van de eigen politieke kleur in je telefoon hebt staan, blijft onbesproken.

Lodewijk Asscher gooit deur dicht
Grote vraag is of politiek leider Lodewijk Asscher gevoelig is voor dit sentiment onder zijn bestuurders. Leek de PvdA’er de deur naar formatieonderhandelingen de afgelopen tijd op een kiertje te hebben staan, dit weekeinde smeet hij deze resoluut dicht. In de lokale Amsterdamse krant Het Parool liet hij optekenen: “Ik ben niet beschikbaar om aan te schuiven bij het motorblok. Punt.”

Om vervolgens een muizengaatje open te houden voor gedoogsteun. Want op de vraag of de PvdA-leider voor een dergelijke constructie openstaat zegt hij: “Ik ga daar niet over speculeren.” Waarvan akte (Blendlelink).

Motorblok finetunen
Hoe nu verder? Informateur Herman Tjeenk Willink ontvangt dinsdagmiddag weer de leiders van VVD, CDA en D66. Deze drie partijen moeten op zoek naar een vierde partner om een meerderheidskabinet te kunnen vormen, maar willen het befaamde motorblok eerst nog even finetunen. Met d eweigering van Asscher om ana te schuiven blijft er nog één partij over en dat is de ChristenUnie.

vervolgd.