Rutte: kabinet moet links en rechts verbinden

AANGEPAST OP
VVD-leider Rutte op het Binnenhof ANP

VVD, CDA en D66 willen een kabinet dat links en rechts en progressief en conservatief verbindt. Dat heeft VVD-leider Rutte gezegd na een gesprek van de drie fractievoorzitters met informateur Tjeenk Willink. Volgens Rutte zien de drie nog steeds ruimte voor een meerderheidskabinet. Hij wil er niet op vooruitlopen met welke vierde partij besprekingen moeten worden gevoerd.

Volgens de VVD-voorman hebben mensen in Nederland, zeker de middenklasse en de lagere inkomens, het gevoel dat ze de prijs hebben betaald voor de crisis. “Het is van groot belang dat ook zij de komende jaren voelen dat het beter gaat met Nederland. Dat kan het beste met een kabinet dat de verschillende grote politieke stromingen, progressief en conservatief, verbindt”, zei Rutte.

Hij vindt dat dat kan blijken door de samenstelling van het kabinet, maar vooral ook door de inhoud.

D66-voorkeur voor PvdA

Na het afhaken van GroenLinks en het wegstrepen van de SP in de formatie lijken alleen ChristenUnie en PvdA nog als mogelijke regeringspartij in aanmerking te komen. Maar PvdA-leider Asscher heeft bij herhaling gezegd dat hij niet in het kabinet wil en dat herhaalde hij vandaag. Hij wil in de oppositie herstellen van de grote verkiezingsnederlaag.

D66-leider Pechtold benadrukte na zijn gesprek met de informateur nog eens zijn voorkeur voor de PvdA. Hij benadrukte dat de PvdA weliswaar heeft verloren, maar toch nog altijd negen zetels heeft. Hij riep PvdA-leider Asscher op “zijn kansen te pakken”.

Informateur ontvangt Asscher

ChristenUnie-leider Segers wil dat Asscher echt zwart op wit zet dat hij niet wil meedoen. Volgens hem moet er echt helderheid komen. Hij vindt dat de ChristenUnie pas in beeld kan komen als de PvdA is “afgestreept”.

CDA-leider Buma zei dat zijn partij niet de luxe heeft om een voorkeur uit te spreken voor een bepaalde vierde partner. “Het kan de PvdA zijn en het kan de ChristenUnie zijn; langzamerhand zijn de andere opties wel verkeken.”

Tjeenk Willink ontvangt Asscher vanmiddag.

Het is voor het eerst sinds donderdag dat Tjeenk Willink weer officiële gesprekken heeft gevoerd in de Tweede Kamer. De afgelopen dagen hebben de partijen vooral gebruikt voor beraad in eigen kring en voor overleg achter de schermen.