Wie het weet mag het zeggen. Volgens mij erg dom van de PVDA, maar tja. Kwam onder staande tekst tegen  van Kevin Gores op FB en wie weet. 

Kevin Gores Wanneer de pvda zoals CU voorman vraagt aan pvda-prominent Tjeenk Willink de PVDA op papier te laten zetten definitief vast te leggen, niet aan te sluiten bij het motorblok begint het formeren echt een klucht te worden. Dat zet ofwel de andere brieven van SP VVD CDA D66 en GL op losse schroeven danwel is de CU de uiteindelijk de enige partner om meerderheidskabinet te vormen.

Een minderheidskabinet is een ‘collectief falen’ en ‘schandalig’, aldus de informateur. En tegen de expliciete wens van de motorblok-partijen, mits ruggengraat op dit punt.

De grote verliezer is dan Pechtold. Hij ziet dan dat zijn laatste termijn eindigt zonder grote wapenfeiten qua wetgeving op medischetische onderwerpen, wietwet etc. De overige ‘kroonjuwelen’ als gekozen burgemeester, bestuurlijke vernieuwing van de staatsinrichting en referenda zijn losgelaten en al langer geen uitsluitend d66 standpunten. Integendeel.
Dan weet Pechtold ook nog dat met de benoeming van de burgemeester van Amsterdam welke is geregeld tot eind 2022, dus dat zit er ook niet meer in voor Pechtold. Het draait misschien dus ook wel over de persoonlijke belangen van het EGO Pechtold … Meeregeren en daarna des persoon enigszins roemloos geschiedenis geschreven lijkt hem een doorn in het oog.

Ook de andere motorblok stijgers hebben aspiraties… dus de tijd dringt en de fuik is miss het vastleggen van de weigering van Asscher op papier. Blijf het bijzonder vinden als TW. dat niet doet… Want dan komt er naar mijn mening nog wel een politieke draai van Asscher. Die krijgt rumoer in de eigen partij, maar zal graag plaatsmaken voor een nieuwe paus.. Depla misschien? Hij offert zich wel op voor een functie van minister is dat kabinet.. wat er volgens hem niet komt…. echter niet op papier. Of een papier, wat meer vragen opwerpt en meer vragen sat duidekijk geeft en er een opening blijft te lezen om aan te schuiven bij het motorblok. De politiek zit in een robuuster vaarwater dan je van de gezichten af kan lezen… echter intentioneel mag het wel met wat meer verantwoordelijkheid. Partijonderhanderhandelaars hebben in ieder geval tegenwoordig blijkbaar geen last dat het partijidealisme als dogma, wat minder op de voorgrond lijkt staat. Pff dat idialismedogma is wel wat lastig met al die belangen op korte en lange termijn.

Maar heren het gaat over de belangen van ons land, haar kiezers en het mandaat van uw electoraat en leden.

Of na heel veel dagen verder, zonder met zn allen door de mand te vallen en toch een meerderheidskabinet, met andere wijnvaatjes en zwaartepunten een kabinet: VVD CDA GL PVDA en CU. Het zou kunnen. Geen last van eerder formatiebriefjes van uitsluitingen door nieuwe politieke realiteit, een meerderheidkabinet, verbindt links en rechts en progressief en conservatief en de harde uitsluitingen mbt. PVV en SP blijven overeind. Rutte zal er prima leiding aan geven, blijkt ondertussen wel. Migratie zal de water bij de wijn krijgen en meer focus op klimaat, energie enz.

Het zou mij niet verbazen, hypothetisch uiteraard. Maar de draai van de PVDA of een heel onduidelijke brief zal de voorkeur hebben. Maar het opblazen van het motorblok, door het wegvallen van d66 biedt wel interessante ruimte en miss. een zeer gewaagd controversieel experiment, wat als gunstig neveneffect heeft dat men zeer dicht ligt bij de ontwikkelingen in Europa, denk aan Macron en UK, het Parisakkoord. Daarbij kan deze samenstelling meer mogelijkheden bieden voor politieke druk op meebewegen op migratie door onderhandelende partijen.

Mijn conclusie is dus: toch na veel politiek gekrakeel motorblok met PVDA , of een opblazen motor blok en d66 eruit en een sterk mandaat bestaande uit VVD CDA GL PVDA CU. = 80 zetels.