298.000 kraanvogels voor MH17 krijgen een plek in… de opslag

Tjitske Dijkstra uit Groningen liet 298.000 papieren kraanvogels voor de slachtoffers van vlucht MH17 vouwen. Ze liggen sindsdien in de opslag. En nu?

Duizend kraanvogels voor iedere inzittende van vlucht MH17, die in 2014 boven de Oekraïne werd neergeschoten. Dat was het idee. En het is gelukt! De hele wereld vouwde mee. Zelfs uit Australië stroomden de kraanvogels binnen bij het Alfa-college waar Dijkstra als rekendocente werkt.

Opgeslagen in kartonnen dozen

Maar de kraanvogels liggen nu ruim twee jaar opgeslagen en bijna vergeten in kartonnen dozen in een kamer van verzorgingshuis ’t Olde Heem in Kloosterburen. Dijkstra: ,,We hoopten dat de kraanvogels onderdeel konden worden van het nationaal monument voor de slachtoffers dat in Park Vijfhuizen (nabij Schiphol, redactie) komt. Dat is helaas niet gelukt. We zijn daarom op zoek naar een nieuwe bestemming.’’

Dijkstra startte de actie voor haar collega en vriendin Hieke Raap die in het vliegtuig zat. ,,Ik liet mij inspireren door het verhaal van Sadako Sasaki. Zij was een twaalfjarig meisje uit Japan dat overleed aan leukemie door de atoombom op Hiroshima. Zij vouwde op haar ziektebed meer dan duizend kraanvogels en wenste vrede voor de wereld. Een mooi en ontwapenend gebaar. Volgens een Japanse legende krijg je bij meer dan duizend gevouwen kraanvogels een lang en gelukkig leven. Ze zijn een symbool voor hoop, gezondheid en troost.’’

Het initiatief begon met duizend kraanvogels voor haar collega. Leerlingen en docenten hielpen mee. ,,Maar leerlingen kwamen met het idee voor iedereen in het vliegtuig kraanvogels te vouwen. Een geweldig plan natuurlijk.’’

Enveloppen en pakketten met kraanvogels in alle soorten en maten arriveerden bij het Alfa-college. ,,Binnen een half jaar hadden we er meer dan 298.000.’’

Geen plek

Maar ja, er is geen plek voor in het nationaal monument. ,,Nabestaanden konden kiezen uit vijf ideeën voor het nationaal monument. Daar zaten wij niet bij. Jammer natuurlijk, maar wij respecteren de keuze.’’

Dus nu is de werkgroep die de kraanvogelactie begeleidde op zoek naar een nieuwe bestemming. ,,Als er nog een kunstenaar met een goed idee is, dan houden wij ons van harte aanbevolen. We hebben zelf natuurlijk ook ideeën. Zo lijkt het me heel mooi als er een mobiele ruimte met deze kraanvogels wordt ingericht en dat die als een rondreizende tentoonstelling langs de plaatsen gaat waar de slachtoffers woonden.’’

,,Ook zou ik graag zien dat er voor nabestaanden een soort gedenkboek wordt gemaakt, waarin foto’s van deze kraanvogels zijn opgenomen. Maar alle ideeën zijn van harte welkom. Het een sluit het ander niet uit.’’

Het nationaal monument wordt op 17 juli onthuld. Kunstenaar Ronald Westerhuis uit Zwolle ontwierp het gedenkteken. Dit werd gisteren naar Park Vijfhuizen gebracht.