TOPSHOT – A picture taken on July 9, 2017, shows a general view of the destruction in Mosul’s Old City.
Iraq will announce imminently a final victory in the nearly nine-month offensive to retake Mosul from jihadists, a US general said Saturday, as celebrations broke out among police forces in the city. / AFP PHOTO / AHMAD AL-RUBAYE

Na acht maanden strijd is IS-bolwerk Mosul gevalleHet Iraakse leger heeft na een strijd van acht maanden heel Mosul in handen. De Iraakse premier Haider al-Abadi riep zondagmiddag in een verklaring de overwinning uit. Terwijl de laatste verzetshaarden van Islamitische Staat werden opgerold, vierden Iraakse troepen elders in Mosul al feest.

Door: Redactie 9 juli 2017, 15:00

Blijf op de hoogte

Iedere dag rond lunchtijd het belangrijkste nieuws van de ochtend, de mooiste fotografie en het gesprek van de dag? Schrijf u in voor onze gratis nieuwsbrief.
‘De opperbevelhebber van de strijdkrachten Haider al-Abadi is in de bevrijde stad Mosul gearriveerd en feliciteert de heldhaftige soldaten en het Iraakse volk met deze grote overwinning’, aldus de verklaring van de premier. De acht maanden durende strijd heeft vele duizenden doden gekost. Bijna een miljoen burgers zijn op de vlucht. Grote delen van de stad liggen in puin.

De strijd concentreerde zich de laatste dagen op een smalle strook van de oude stad op de westoever van de Tigris. In deze enclave van minder dan een vierkante kilometer verschansten de laatste IS-strijders zich. Ze gebruikte de duizenden in hun huizen en kelders opgesloten burgers als menselijk schild en zetten sluipschutters en vrouwelijke zelfmoordterroristen in.

Lees verder onder de foto.

De oude stad van Mosul is na acht maanden strijd volledig verwoest.
De oude stad van Mosul is na acht maanden strijd volledig verwoest. © AFP
Beeldverhaal: de val van Mosul

Fotografen Ahmad AL-Rubaye, Alaa Al-Marjani, Fadel Senna en Felipe Dana brachten de verwoeste stad en haar bewoners in beeld.

Afgelopen dagen wisten de IS-strijders nog een felle tegenaanval te lanceren die de Iraakse troepen volkomen verraste. Maar vanochtend sprongen IS-strijders bij tientallen in de rivier Tigris om aan de oprukkende vijand te ontkomen. Meer dan 30 militanten werden in de rivier doodgeschoten.

De situatie in de oude stad is dramatisch. Her en der klinken nog schoten. Rookwolken stijgen op boven de verwoeste huizenblokken, terwijl de rottende lijken van omgekomen IS-strijders in de straten en stegen liggen. Ook vandaag nog ontvluchten groepen bange, gewonde en ondervoede burgers hun wijk.

IS veroverde Mosul, de tweede stad van Irak, in de zomer van 2014 in een paar dagen tijd. IS-leider Abu Bakr al-Baghdadi riep vanaf de kansel van de inmiddels opgeblazen al-Nuri moskee in Mosul het kalifaat uit. Het verlies van Mosul is een enorme klap voor IS, dat afgelopen jaar een groot deel van zijn grondgebied heeft moeten prijsgeven. Door de VS gesteunde Koerdische strijders belegeren inmiddels het Syrische Raqqa, de hoofdstad van het kalifaat.