Trump in het nauw wendt zich steeds meer tot diepgelovige achterban

Nu Trump in zwaar weer zit door de contacten van zijn zoon met de Russen, wendt hij zich steeds meer tot zijn diep christelijke achterban.

Door: Bert Lanting 15 juli 2017, 01:55

Een optreden voor evangelische christenen in Washington, een interview met televisiedominee Pat Robertson en een spontane gebedsdienst in de Oval Office. Te midden van de politieke stormen over Rusland en de verkiezingscampagne is president Trump druk bezig de banden met zijn christelijke achterban aan te halen.

Voorganger in het gebed was dominee Rodney Howard-Browne, bekend om de ‘heilige lachbuien’ waaraan zijn volgelingen zich overgeven

‘Wat een eer om in de Oval Office te bidden met de president en de vicepresident’, tweette Johnnie Moore, die in het bestuur van de diep christelijke Liberty University zat, eerder deze week na de gebedsdienst in het Witte Huis. Hij voegde er een foto bij waarop Trump in gebed verzonken is, terwijl de evangelische voormannen hem de hand opleggen om de Heilige Geest over hem af te roepen.

Het was het spirituele hoogtepunt van een bijeenkomst waarop Trump met leiders van de conservatief christelijke gemeenschap overlegde over het Israëlbeleid, abortus, het Hooggerechtshof en andere zaken die de evangelicals bezighouden. Voorganger in het gebed was dominee Rodney Howard-Browne, bekend om de ‘heilige lachbuien’ waaraan zijn volgelingen zich overgeven.

Ook voor Obama baden de evangelische leiders indertijd, maar met Trump was het volgens Moore een andere ervaring. ‘Als we bidden voor Trump, bidden we in het kader van een echte relatie, een ware vriendschap’, legde Moore achteraf uit.

Al zijn tekortkomingen worden hem nu vergeven omdat hij een oerconservatieve rechter in het Hooggerechtshof benoemde

Sommige twitteraars reageerden honend op Trumps vertoon van vroomheid. ‘We zijn allemaal zondaars, maar kom nou, heeft evangelisch rechts deze man gekozen om hun ‘spirituele ontwaken’ te leiden?’, vroeg een van hen.

Maar ook al lijkt Trump met zijn soms vulgaire opmerkingen over vrouwen, zijn haperende huwelijkstrouw, zijn spaarzame kerkbezoek, zijn neiging tot grootspraak en zijn geldzucht nauwelijks een voorbeeld voor conservatieve christenen, toch heeft een groot deel van de (blanke) evangelische christenen op hem gestemd.

Al die tekortkomingen worden hem nu vergeven omdat hij zijn belofte heeft waargemaakt een oerconservatieve rechter in het Hooggerechtshof te benoemen: Neil Gorsuch. Als Trump zo doorgaat, komt het Hof voor decennia in conservatieve handen.

Welvaartsevangelie
Vaticaan

In het blad La Civiltà Cattolica, gelieerd aan het Vaticaan, wordt scherpe kritiek geuit op de apocalyptische ideeën van Steve Bannon en fundamentalistische evangelisten waarmee Trump dweept. Volgens een artikel dat de zegen zou dragen van paus Franciscus, staan die niet ver af van de ideologie van de islamitische fundamentalisten.

Daarbij komt Trumps steun aan het Heilige Land, Israël, en de verdrukte christelijke minderheden in het Midden-Oosten. Ook zijn apocalyptische visioenen, ingegeven door zijn ultrarechtse politieke adviseur Steve Bannon, over de bedreigde joods-christelijke beschaving, vindt in die kringen veel weerklank.

Jezus mag dan volgens de Bijbel de tollenaars uit de tempel hebben verdreven, voor sommige evangelische christenen is Trumps rijkdom juist een bewijs dat God van hem houdt en hem goedgunstig is. Dat is de boodschap van Paula White, een televisiedominee die het ‘prosperity gospel’, het evangelie van de welvaart, predikt. Zij sloot zich als een van de eerste bekende evangelisten aan bij Trump toen die zich in de race om het Witte Huis stortte.

Nu Trump in zwaar weer verkeert na de onthullingen over de contacten van zijn zoon met de Russen, wendt hij zich meer en meer tot zijn diep christelijke achterban. Daar zitten zijn trouwste aanhangers, veel betrouwbaarder dan de ‘boze witte mannen’ uit de Rust Belt.

Trumpfilter

Nieuws over Donald Trump: soms vermakelijk, soms verontrustend en soms gewoon heel raar. We kunnen ons voorstellen dat al dat nieuws nogal overdadig overkomt. Daarom verdelen we het in verschillende categorieën. Wat is echt belangrijk, wat is eigenlijk gewoon business as usual en wat is vooral afleiding?

Eerder deze maand maakte Trump zijn opwachting op een conferentie van de Faith and Freedom Coalition. Hij beloofde de evangelische christenen dat hij altijd voor hen zal opkomen. ‘Wij worden bedreigd, dat weten jullie. Maar we zullen er groter, beter en sterker uitkomen dan ooit’, hield hij het juichende publiek voor.

Een enkele keer valt Trump nog uit zijn vrome rol. Zo vroeg hij de deelnemers aan het National Prayer Breakfast te bidden voor de kijkcijfers van Arnold Schwarzenegger, volgens hem een ‘totale ramp’. Maar ook die uitglijder werd hem graag vergeven.

Welke onderzoeken naar Trump lopen er?
Het zijn er vijf, en ze hebben allemaal direct of indirect met Rusland te maken.

Het belangrijkste onderzoek wordt gedaan door speciaal aanklager Robert Mueller, een gerespecteerde oud-FBI-directeur. Hij leidt het onderzoek naar Russische inmenging bij de presidentsverkiezingen van 2016 en de mogelijke rol die het campagneteam van Trump hierbij heeft gespeeld. Mueller nam het onderzoek over van de FBI nadat Trump daar de directeur van ontsloeg. Vijf vragen over de bevoegdheden van een speciaal aanklager.

Naar het ontslag van FBI-directeur James Comey loopt ook een onderzoek, dit keer door de toezichthoudende commissie van het Huis van Afgevaardigden. Die commissie wil erachter komen of Trump druk heeft uitgeoefend op Comey om het FBI-onderzoek naar de Russische invloeden (dat nu dus door de onafhankelijke Mueller wordt geleid) stop te zetten. Reconstructie: hoe Trumps frustratie over het Rusland-onderzoek leidde tot Comey’s haastige ontslag.

De rechterlijke commissie van de Senaat doet ook nog onderzoek naar Trump’s verhoudingen met Comey en het ontslag van Michael Flynn, de voormalige nationale veiligheidsadviseur van de president. Welke valkuilen liggen er op de loer voor Michael Flynn?

Daarnaast zijn er nog de inlichtingencommissies van het Huis van Afgevaardigden en van de Senaat. Die doen ook allebei onderzoek naar de banden tussen de Trumpcampagne en Rusland. De commissie van het Huis focust daarbij op de onthullingen rond Michael Flynn, terwijl de commissie van de Senaat zich breder bezighoudt met Russische inmenging.