Sean Spicer had het niet altijd even makkelijk tijdens zijn persbriefings

Vertrek woordvoerder Spicer is nieuw symptoom van voortdurend gerommel in Witte Huis

Sean Spicer, de Witte Huis-woordvoerder die zes maanden lang de woorden van zijn president Trump moest verdedigen, heeft vrijdag ontslag genomen. Hij zou het niet eens zijn geweest met de benoeming van een nieuwe communicatiedirecteur.

Het is een nieuw symptoom van het voortdurende gerommel in het Witte Huis. Donderdag stapte ook Trumps persoonlijke advocaat Marc Kasowitz op, om plaats te maken voor een nieuwe juridische aanwinst.

De reorganisatie komt aan het einde van een week waarin Trump zichzelf in een lastige juridische hoek schilderde, met een interview in The New York Times. Hij had daarin veel kritiek op zijn loyale campagneparanimf Jeff Sessions, de huidige minister van Justitie.

Directe aanleiding voor het vertrek van Spicer is de aanstelling van Anthony Scaramucci als nieuwe eindverantwoordelijke voor externe relaties. Daarmee vervult hij een vacature die al twee maanden openstond, na het vertrek van Mike Dubke, een medestander van Spicer, in mei. Volgens de Times zou Spicer zich ‘heftig hebben verzet’ tegen de benoeming. Om tien uur ‘s ochtends diende hij direct na de aanstelling zijn ontslag in.

Machtsbalans

Sean Spicer had het niet altijd even makkelijk tijdens zijn persbriefings © AFP
Anthony Scaramucci (links) en Sarah Huckabee Sanders, Spicers opvolger.
Anthony Scaramucci (links) en Sarah Huckabee Sanders, Spicers opvolger. © EPA

Het gerommel geeft Witte-Huiswatchers aanleiding tot speculatie over de machtsbalans in de kringen rond de president. Volgens Axios, een website die welingevoerd is Trump-kringen, zou zowel chefstaf Reince Priebus (net als Spicer afkomstig uit de Republikeinse partij) als chefstrateeg Stephen Bannon tegen de benoeming zijn geweest, omdat Scaramucci te weinig ervaring zou hebben. Ook zou hij te vriendelijke banden onderhouden met journalisten, terwijl Spicer hen juist als tegenpartij beschouwde. Trumps dochter Ivanka en haar man Jared Kushner zouden juist voor Scaramucci hebben gepleit.

Scaramucci is rijk geworden als zakenbankier op Wall Street en eigenaar van een investeringsfonds. Hij treedt regelmatig als verdediger van Trump op bij Fox News. Een onbevestigd en door hem ontkend bericht over financiële banden tussen hem en Rusland was aanleiding voor een rel bij CNN, dat het bericht terugtrok en daarvoor drie onderzoeksjournalisten ontsloeg. Scaramucci reageerde rustig: hij accepteerde de excuses van CNN en noemde de reactie van de zender ‘stijlvol’.

Spicers agressieve bejegening van journalisten tijdens persconferenties in het Witte Huis leidde tot veel verontwaardiging bij de media, maar maakte hem ook tot geliefd mikpunt van spot. In de satirische show Saturday Night Live werd hij geparodieerd door een vrouwelijke komiek, die met haar spreekgestoelte op de aanwezige journalisten inreed.

Spicer maakte ook een karikatuur van zichzelf. Hij verstopte zich op een avond in de bosjes om aan lastige vragen te ontkomen, en praatte zichzelf soms in de problemen door met bizarre vergelijkingen te komen. Om het kwaad van de Syrische president Assad te illustreren, zei hij dit voorjaar dat ‘Hitler tenminste geen gas op zijn eigen mensen gebruikte’.

Die spot en die fouten irriteerden Trump al vanaf het begin, ondanks de pogingen van Spicer zijn loyaliteit te tonen door elke tweet en uitspraak van Trump onvoorwaardelijk te verdedigen. Spicer zat dan ook al lang op de schopstoel. De afgelopen weken was hij nauwelijks meer zichtbaar in het Witte Huis; de persbriefings werden gedaan door zijn assistent, Sarah Huckabee Sanders. Maandag trad hij eindelijk weer eens op. ‘We missen je, Sean’, was de eerste vraag. ‘Ik mis jullie ook’, zei Spicer. De haatliefde-verhouding is nu voorbij.