2017-01-28 18:10:32 epa05758037 US President Donald J. Trump speaks on the phone with Prime Minister of Australia, Malcolm Turnbull, in the Oval Office in Washington, DC, USA, 28 January 2017. The call was one of five calls with foreign leaders scheduled for 28 January. EPA/PETE MAROVICH / POOL

Amerikaans Congres wil scherpere sancties Rusland, wat zal Trump vinden?

Republikeinen en Democraten in het Amerikaans Congres zijn het zaterdag eens geworden over een reeks sancties tegen Rusland. De Congresleden willen dat de Russen zwaarder worden gestraft voor inmenging in de Amerikaanse presidentsverkiezingen en voor militair optreden in Oekraïne en Syrië.

Iedere dag rond lunchtijd het belangrijkste nieuws van de ochtend, de mooiste fotografie en het gesprek van de dag? Schrijf u in voor onze gratis nieuwsbrief.

De Europese Unie heeft afwijzend gereageerd op de nieuwe maatregelen tegen Rusland. De EU roept de Verenigde Staten op samen te werken met G7-partners en niet eenzijdig sancties af te kondigen. In een verklaring zegt de Europese Unie dat het wetsvoorstel vooral een nationaal Amerikaans belang dient. Europa waarschuwt dat er onvoorziene consequenties kunnen zijn van de sancties. Eerder gaf Duitsland al aan dat Rusland terug kan slaan met sancties tegen Europese bedrijven.

Amerikaanse media voorzien over de Ruslandsancties ook een botsing met het Witte Huis waar president Donald Trump het niet eens is met één onderdeel van het voorstel. De politici willen dat elke toekomstige versoepeling van de Russische sancties eerst door het Congres wordt goedgekeurd. Ze hebben die clausule toegevoegd omdat ze bang zijn dat Trump te mild is voor de Russische president Vladimir Poetin. Trump moet de wet nog tekenen.