Onze ogen open en doorgaan met eigen leven. 

Premier Rutte: we moeten ons leven blijven leven

Spanje rouwt om terroristische aanslag in Barcelona

Premier Rutte roept Nederlanders na Spaanse aanslag op “ons leven te blijven leven” ANP

Premier Rutte benadrukt dat de krijgsmacht en politie zeer intensief bezig zijn met de beveiliging van Nederland tegen een terroristische aanslag. Hij reageerde vanmorgen bij de start van de formatie op de twee terroristische aanslagen in Spanje.

De premier zei opnieuw dat het onmogelijk is te garanderen dat een terroristische aanslag in Nederland te voorkomen is. “Dat kan nooit. Zoiets kan hier of op andere plekken gebeuren.” Rutte zei wel dat hij één ding zeker weet. “Dat is dat duizenden en duizenden mensen bij veiligheidsdiensten, bij de krijgsmacht, bij de politie, dag en nacht bezig zijn om ons veilig te houden.

Schoften

De premier roept iedereen op zijn leven niet aan te passen uit vrees voor een aanslag. “Het beste antwoord dat wij met z’n allen hier kunnen geven op dit soort schoften, is ons leven blijven leven, in de wetenschap dat zij die daarvoor opgeleid zijn er alles aan doen om ons veilig te houden.”

De premier is blij dat de Spaanse veiligheidstroepen de gevolgen van de tweede aanslag beperkt hebben weten te houden “Dat is op zichzelf bij alle ellende weer een klein lichtpuntje, maar het is natuurlijk allemaal verschrikkelijk.”

De premier sprak gisteravond al over een “zwarte dag”. Nederland heeft Spanje hulp aangeboden.

Rutte: ‘Het beste antwoord op zulke schoften is ons leven te blijven leven’

Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft het reisadvies naar Spanje niet aangepast. Minister Koenders van Buitenlandse Zaken adviseert Nederlandse reizigers om informatie van lokale Spaanse autoriteiten in de gaten te houden. “Houd in de gaten wat ze zeggen waar je wel of niet heen moet gaan”, aldus Koenders. Het ministerie van Buitenlandse Zaken geeft geen advies of een reis of vakantie naar Spanje beter afgezegd kan worden. “Dat is een individuele afweging.”

De Nederlandse ambassadeur bezoekt vanochtend de drie Nederlandse gewonden in Spanje. Ze zijn buiten levensgevaar en de ambassade gaat ze helpen zo snel mogelijk terug te laten keren naar huis.