Steve Bannon na ontslag: ‘Het presidentschap van Trump is voorbij’

Steve Bannon na ontslag: ‘Het presidentschap van Trump is voorbij’

Steve Bannon na ontslag: ‘Het presidentschap van Trump is voorbij’

19/08/17 om 00:58 – Bijgewerkt om 05:42

‘Het presidentschap van Trump, waar we voor gevochten hebben, en dat we gewonnen hebben, is voorbij’. Dat zegt de zopas ontslagen topadviseur en ideoloog Steve Bannon in gesprek met The Weekly Standard.

In betere tijden: Donald Trump met Steve Bannon © REUTERS

‘We hebben nog altijd een massabeweging’, aldus Steve Bannon in het conservatieve opinieblad The Weekly Standard, ‘en we zullen iets maken van dit presidentschap van Trump. Maar dat presidentschap (waar Bannon voor gevochten heeft, nvdr) is voorbij. Het zal iets anders worden. En er zullen allerlei gevechten gevoerd worden. En er zullen goede en slechte dagen zijn. Maar dat presidentschap is voorbij’.

In het gesprek kondigt Bannon ook aan dat hij terugkeert naar de populistisch rechtse website Breitbart, die hij leidde alvorens hij campagneleider en later hoofdstrateeg werd van Donald Trump.

‘Nu is het aan Trump. De weg voorwaarts inzake economisch nationalisme en migratie, en zijn vermogen om vrijelijk te handelen… Ik denk dat zijn vermogen om iets gedaan te krijgen – en meer in het bijzonder de grotere dingen, zoals de muur, de grotere, bredere dingen waarvoor we gevochten hebben – zoveel moeilijker zullen zijn.’

‘De oppositie vernietigen’

Bannon stuurt zware verwijten aan de traditionele Republikeinen.

‘Het Republikeins establishment heeft geen belang bij Trumps succes op deze punten. Zero. Er was een halfhartige poging om Obamacare te hervormen, er was geen belangstelling voor infrastructuur, ze zullen een klassieke Republikeinse wet over belastingen stemmen’.

‘Waar Trump campagne over voerde – de muur aan de grens, waar is het geld voor die muur, een van centrale campagnepunten – waar zijn ze gebleven? Hebben ze zich verenigd over een migratiewet? Op welk punt van Trumps progamma – behalve belastingvermindering – waar hebben ze Trumps programma ondersteund? Dat hebben ze niet gedaan’.

Ze zullen verder proberen Trump te matigen, aldus Bannon.

Vrijdag raakte bekend dat hoofdstrateeg Bannon het Witte Huis verlaat. 

In het interview met The Weekly Standard herhaalt Bannon dat hij op 7 augustus zelf zijn ontslag heeft aangeboden, al beweren andere bronnen dat hij vrijdagochtend niet eens wist dat hij zou worden ontslagen.

Bannon, die als hoofdstrateeg de meest uitgesproken pleitbezorger was van Trumps economisch nationalisme, en van diens antimigratiestandpunten, vocht in het Witte Huis robbertjes uit met wat hij noemde de ‘Democraten’ en de ‘globalisten’, zoals Trumps schoonzoon Jared Kushner.

Hij beweert in The Weekly Standard dat hij zal genieten van zijn hervonden vrijheid. ‘Ik voel me uitgelaten. Nu ben ik vrij. Ik heb mijn handen terug op mijn wapens. Iemand zei: het is Bannon the Barbarian. Ik ga zeker de oppositie vernietigen. Daar is geen twijfel over. Ik bouwde een fucking machine bij Breitbart. En nu keer ik terug, met meer kennis, en we zullen de machine aanvuren. We zullen het toerental opvoeren’.

Bannon zat vrijdagavond al een redactievergadering van Breitbart voor.

Trumps topadviseur Steve Bannon weg uit Witte Huis

Steve Bannon REUTERS

President Trumps topadviseur Steve Bannon verlaat het Witte Huis. Woordvoerder Sarah Huckabee Sanders zegt dat met Bannon is afgesproken dat het vandaag zijn laatste werkdag is. Volgens Amerikaanse media had Bannon geen keus. Hem was verstaan gegeven dat hij zelf kon vertrekken of ontslagen zou worden.

Er werd al langer gespeculeerd over Bannons ontslag. Toen Trump dinsdag tijdens een persconferentie naar de toekomst van zijn adviseur werd gevraagd zei hij: “We zullen zien wat er met meneer Bannon gebeurt.” Hij verdedigde Bannon toen als een “goed mens” en “geen racist”.

Breitbart

Bannon is per direct teruggekeerd bij Breitbart, het nieuwsplatform dat hij leidde voordat hij Trumps campagneleider werd. Volgens een online verklaring van Breitbart leidde hij de afgelopen avond al een redactievergadering.

Bannon is niet de eerste naaste medewerker van Trump die vertrekt of is ontslagen. Eerder legden nationaal veiligheidsadviseur Michael Flynn, directeur communicatie Mike Dubke, stafchef Reince Priebus, woordvoerder Sean Spiceren zijn opvolger Anthony Scaramucci hun functie neer.

Trump in januari met zijn toenmalige adviseurs Flynn en BannonHOLLANDSE HOOGTE

Bannon lag onder meer onder vuur vanwege conflicten met andere stafmedewerkers van de president, onder wie toenmalig stafchef Priebus, nationaal veiligheidsadviseur H.R. McMaster en Trumps schoonzoon Jared Kushner. Ook werd hem verweten veel te lekken naar de media.

Volgens CNN kwam Bannons ontslag in een stroomversnelling nadat hij deze week een interview had gegeven waarin hij president Trump tegensprak over onder meer de kwestie Noord-Korea. Bannon zei dat er geen militaire oplossing is voor de nucleaire crisis met de Koreanen. “Ze hebben ons”, zei de topadviseur. Trump die Noord-Korea vorige week met “vuur en furie” dreigde, zou daar woedend over zijn geweest.

The New York Times berichtte vanavond dat Bannon al op 7 augustus zijn ontslag had ingediend en dat dat begin deze week bekend werd gemaakt. Het werd uitgesteld door de gebeurtenissen in Charlottesville en de nasleep daarvan.

Alt-right

De oerconservatieve Bannon werd half augustus vorig jaar Trumps campagneleider. Daarvoor was hij onder meer de topman van de site Breitbart, naar Bannons eigen zeggen een platform voor alt-right. Na de verkiezingsoverwinning van Trump werd hij de belangrijkste strategisch adviseur van de president.

Hij werd gezien als iemand die veel invloed had op de koers van president Trump. Zo was hij nauw betrokken bij het omstreden inreisverbod voor moslims en was hij een voorstander van het vertrek van de VS uit het klimaatakkoord van Parijs.

Tegen het persbureau Bloomberg zegt Bannon nu dat hij aan de zijde van Trump zal blijven vechten tegen het establishment. “Mocht er enige twijfel bestaan, laat me dan verduidelijken: ik verlaat het Witte Huis en ga voor Trump door het vuur tegen zijn tegenstanders – op Capitol Hill, in de media en in het Amerikaanse bedrijfsleven.”

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Het weer

Follow Us

  Kalender

  augustus 2017
  MDWDVZZ
   123456
  78910111213
  14151617181920
  21222324252627
  28293031 

  Pin It on Pinterest

  Share This