Bijna coalitie PVDA , SP, CDA, CU en VVD

Aantal stemmen coalitie: PVDA 2621  SP 2294  VVD 2167  CU 2046  CDA 1650  Totaal  10778 over voor oppositie 6423 ( totaal uitgebrachte stemmen 17201.) ( Oorzaak zetelverschillen komt door lijstverbintenis CDA en CU tevens PVDA en GRL).

De coalitieonderhandelingen in herindelingsgemeente Midden-Groningen gaan een tweede fase in. Nadat de PvdA deze week verkennende gesprekken heeft gevoerd met alle politieke partijen, gaat het de komende tijd verder praten met SP, CDA, ChristenUnie en de VVD

De coalitie van vijf partijen zou een meerderheid hebben van 22 van de 33 zetels in de Midden-Groningse gemeenteraad.

Groot draagvlak
‘De PvdA vindt het verstandig om na een herindeling met een brede coalitie te komen die op een groot draagvlak kan rekenen’, zegt lijsttrekker Thea van der Veen. Dat blijkt uit een mogelijke coalitie die twee linkse, twee Christelijke en één rechtse partij kent.

Opvallend is dat de tweede partij van de verkiezingen, Gemeentebelangen Midden-Groningen, niet bij de verdere coalitie-onderhandelingen aansluit.

Herindelingsverkiezingen
De nieuwe gemeente Midden-Groningen ontstaat op 1 januari 2018. Op 22 november 2017 waren er herindelingsverkiezingen in de gemeente, met de PvdA als verrassende winnaar. De sociaaldemocraten kregen bijna 6 zetels.

Tekst RTV Noord van afgelopen Dinsdag 28 November:

Coalitie Midden Groningen

De eerste gesprekken voor coalitievorming in Midden-Groningen zijn achter de rug. Alle partijen zijn op audiëntie geweest bij de grootste partij in de nieuw te vormen gemeente: de PvdA.

GESCHREVEN DOOR
Portret van Beppie van der Sluis Beppie van der Sluis
Verslaggever
Kaarten tegen de borst houden
Lijsttrekker Thea van der Veen van de PvdA houdt de kaarten tegen de borst. ‘We hebben prima gesprekken gehad en er is nog niemand afgevallen’, zegt Van der Veen. Ze doet nog geen uitspraken over wanneer de knoop doorgehakt wordt.

Eind van de week uitnodigingen versturen
Dat doet de SP wel. ‘De PvdA wil aan het eind van de week de partijen kiezen waarmee ze mogelijk een coalitie wil vormen’, vertelt lijsttrekker Martine Feenstra. Haar partij krijgt net als de PvdA en Gemeentebelangen vijf zetels in de nieuwe gemeente.

‘Daarna moet er natuurlijk nog onderhandeld worden of het tussen de partijen ook echt gaat werken’, zegt Feenstra. Woensdagavond heeft de partij een tweede gesprek. ‘De PvdA had nog wat aanvullende vragen aan ons.’

‘Nog te vroeg om iets te zeggen’
De meeste lijsttrekkers van de andere partijen houden de kaken stijf op elkaar. ‘Het is nog te vroeg om iets over de coalitievorming te zeggen’, zegt lijsttrekker Erik Drenth (CDA).

Nog vijf weken
Het is de bedoeling dat op 1 januari 2018 alles rond is. Dan moeten zowel het college van burgemeester en wethouders als de coalitie gevormd zijn. De partijen hebben dus nog vijf weken om eruit te komen met elkaar.

Anders dan normale gemeenteraadsverkiezingen
‘Dat is best kort’, vindt Mariët Bosman. De lijsttrekker van GroenLinks zegt dat het bij ‘normale’ gemeenteraadsverkiezingen veel langer kan duren. ‘Je onderhandelt dan net zo lang tot je eruit bent’, zegt ze. Dat is nu dus anders.

Vanaf 1 januari 2018 gaan Menterwolde, Hoogezand-Sappemeer en Slochteren op in de nieuwe gemeente Midden-Groningen.