Trump lijkt met een tweet belemmering van de rechtsgang te bekennen, maar weet hij wel wat hij zegt?

De Amerikaanse president Donald Trump heeft zaterdagmiddag een tweet verstuurd waaruit kan worden geconcludeerd dat hij de rechtsgang heeft belemmerd – een vergrijp waarvoor Richard Nixon uiteindelijk werd afgezet.

Tamelijk substantiële bekentenis

‘Dit is een tamelijk substantiële bekentenis van essentiële elementen van een belemmering van de rechtsgang’, twitterde jurist Susan Hennessey van het goed ingevoerde Lawfare blog en Brookings instituut zaterdag.

De vraag is wel of Trump weet wat hij zegt. Hij kan altijd nog zeggen dat hij zich vergist heeft – hij twittert wel vaker onzin – of zeggen dat hij het niet zo heeft bedoeld. Feit is dat de bekentenis van Flynn nu al tot een ongedwongen fout van Trump heeft geleid. Ook al is er (nog) geen bewijs van samenwerking door het team-Trump met de Russen om de Amerikaanse verkiezingen te beïnvloeden, dan nog kan Trump in grote problemen komen als er aanwijzingen zijn dat hij iets probeert te verbergen – zeker als hij zich op deze manier in de eigen voet schiet.


Dit schreven we onlangs ook nog over Trump en Flynn:

Na bekentenis Flynn dreigt Trumps schoonzoon Kushner in het nauw te raken
Jared Kushner, de schoonzoon en politiek adviseur van de Amerikaanse president Donald Trump, dreigt in het nauw te raken nu Trumps voormalige nationale veiligheidsadviseur Michael Flynn het op een akkoordje heeft gegooid met speciaal aanklager Robert Mueller.

Net sluit zich rond Trump-entourage: Flynn bekent liegen tegen FBI
Met deze schuldbekentenis is het onderzoek naar de Russische banden van Trumps campagneteam aangeland bij de binnenste cirkel van de president.