Johannes Kaauw heeft een link gedeeld.

Zou het lukken?

De partijleiders en fractievoorzitters van de CDU, de CSU en de SPD bereiden vandaag in Berlijn de verkennende gesprekken voor die zondag beginnen. Deze…
DUITSLANDINSTITUUT.NL

Duitslandweb logo Duitslandweb

CDU, CSU en SPD bereiden verkennende gesprekken voor

Kort nieuws – 3 januari 2018 – Auteur: Redactie Duitslandweb

De partijleiders en fractievoorzitters van de CDU, de CSU en de SPD bereiden vandaag in Berlijn de verkennende gesprekken voor die zondag beginnen. Deze Sondierungsgespräche moeten leiden tot echte coalitieonderhandelingen.

Merkel en Kauder (CDU), Seehofer en Dobrindt (CSU) en Schulz en Nahles (SPD) hopen vandaag compromissen voor te kunnen bereiden. De Sondierungsgesprächeworden vanaf zondag door 37 onderhandelaars gevoerd en moeten op 12 januari zijn afgesloten. Daarna beslissen de partijen of ze echte coalitieonderhandelingen gaan voeren. De SPD legt die beslissing eind januari voor aan de leden. De scoiaaldemocraten willen het naast een voorzetting van de grote coalitie (GroKo) ook over andere samenwerkingsvormen hebben, zoals het gedogen van een minderheidsregering. CDU en CSU willen een stabiele meerderheidsregering.

Moeilijke issues tussen de partijen zijn onder meer de door de SPD gewenste invoering van een Bürgerversicherung – waarmee het verschil tussen ziekenfonds en particuliere ziektekostenverzekeringen wordt opgeheven; gezinshereniging voor vluchtelingen – de SPD wil ruimere mogelijkheden, de CSU juist beperktere; onderwijsbeleid; en het defensiebudget. Lees meer bij Zeit Online

Toekomst belangrijk voor de drie landen