Minister Eric Wiebes van Economische Zaken en Klimaat is vandaag in de provincie Groningen, onder andere om te praten over gaswinning en aardbevingen. Hij doet onder andere Zeerijp aan.

Zeerijp was het epicentrum van de zware aardbeving van 3.4 op de Schaal van Richter maandagmiddag om 15.00 uur, die in grote delen van de provincie werd gevoeld. Wiebes gaat in gesprek met bewoners in en vermoedelijk ook om het dorpshuis.

Wiebes blijft in de provincie vandaag: vanavond doet hij stad Groningen aan voor een toespraak op de Nieuwjaarsreceptie Noord-Nederland in Martiniplaza.

De aardbeving bij Zeerijp gaf in één klap zes maal zoveel seismische energie vrij als alle aardbevingen in Groningen in heel 2017 samen. Constateert hoogleraar geologie Manuel Sintubin van de KU Leuven. De wetenschapper stelt dat Groningen terug bij af is. In de buurt van Loppersum, waar Zeerijp ligt, nam het aantal bevingen juist af sinds de gaskraan daar werd dichtgedraaid.

 De NAM-locatie bij Zeerijp waar de NAM geofoons heeft geplaatst om de aardbevingen in kaart te brengen.

‘Gaswining moet verder omlaag’

De aardbeving van 3.4 op de Richterschaal doet de druk op minister Eric Wiebes van Economische Zaken en Milieu toenemen. In een reactie laat de bewinsman weten dat hij vindt dat de gaswining verder omlaag gaat. Dat kan echter niet in een klap, meldt hij. „Dat moet je voorzichtig doen. De uiteindelijke oplossing is dat we van het gas afraken in Nederland’’, aldus Wiebes

Meer dan 300 schademeldingen

Bij het Centrum Veilig Wonen in Appingedam komen meer dan 300 schademeldingen binnen. De emoties lopen op als mensen bellen. De verwachting is dat dat aantal woensdag verder oploopt. Het centrum bleef langer open om alle telefoontjes te beantwoorden. Ook konden mensen hun schade melden op het gemeentehuis in Loppersum.

Fakkeloptocht

De Groninger Bodem Beweging (GBB) wil net als vorig jaar een fakkeloptocht houden door de stad Groningen. Gedacht wordt om dat te doen op 19 januari. Vorig jaar liepen duizenden mee, onder wie cabaretier Freek de Jonge.

 Duizenden Groningers tijdens een fakkeloptocht in de Stad. Foto: ANP

Oordeel Raad van Discipline

Uitgerekend op de dag dat de zware beving zich voordoet velt de Raad van Discipline een oordeel over de constructie die De Haan Advocaten in Groningen heeft opgezet met de Stichting WAG. Die houdt in dat 3500 Groningers die zich bij de stichting hebben aangesloten 100 euro betaalden en dat De Haan bij schadebetaling een succesfee ontvangt van vijf tot tien procent. Ontoelaatbaar vindt de Raad van Discipline. De bestuurders van het advocatenkantoor krijgen een berisping, evenals de twee betrokken advocaten.

Maatregelen

De NAM moet binnen 48 uur de aardbeving in Groningen analyseren en maatregelen treffen, eist Staatstoezicht op de Mijnen (SodM). SodM gaat de gegevens die de NAM aanlevert bestuderen en daarna advies uitbrengen aan minister Wiebes van Economische Zaken.