Kwam onderstaande tekst tegen van Ron Mazer bij Liberale vrienden,

De slag om Groningen

Laat ik beginnen met te zeggen dat het lot van de Groningers me zeer aan het hart gaat. Je zult daar maar wonen in het besef dat elk moment de aarde weer gaat scheuren en jij en je geliefden bloot worden gesteld aan gevaren. Je huis en andere gebouwen scheuren en dreigen in te storten en jij wacht al jaren op een vergoeding van de kosten. Als je hiermee te maken hebt wordt je vanzelf opgezadeld met ook nog eens psychische ongemakken.

De Randstad, normaal niet bijster geïnteresseerd in wat er buiten haar eigen territorium gebeurt zag haar kans. Dagbladen, actualiteitenprogramma’s en talkshows gaven de afgelopen tijden de slachtoffers van de aardbevingen, veroorzaakt door de gaswinning een podium. Journalisten en presentatoren legden leden van het kabinet het vuur aan de schenen met het oog om hen te laten toegeven dat ze veel te passief gehandeld hebben.

Alles voor de Bühne?

Tweede Kamerleden eisten voor het oog van de camera’s dat voorzitters van de raden van bestuur van Shell, Exxon en de Nam ter plaatse verklaringen opstelden en ondertekenden. Het liefst moest de aardgaskraan nog met onmiddellijke ingang helemaal dicht gedraaid worden.

Laten we even niet vergeten dat er Gemeenteraadsverkiezingen aan komen. Een teken voor veel partijen om zich van hun goede kant te laten zien en daardoor misschien een goede uitslag te bewerkstelligen.

Wij allen zijn schuldig

We kunnen nu allemaal wel de schuld aan het kabinet geven, maar vergeet niet dat wij Nederlanders allemaal van de aardgasbaten hebben geprofiteerd en er nog steeds van profiteren.

De aardgasbaten vormen een substantiële bron van inkomsten voor Nederland. Om ervoor te zorgen dat alle Nederlanders kunnen genieten van de rijkdom van de eigen delfstoffen, heeft de Nederlandse regering in de jaren ‘60 een systeem bedacht en geïmplementeerd om ervoor te zorgen dat een groot deel van de opbrengsten van aardgaswinning in de staatskas belanden. In totaal heeft het Nederland sinds de jaren ‘60 al meer dan € 265 miljard aan aardgasbaten opgeleverd.

Naast directe staatsinkomsten uit aardgas brengt het Nederlandse aardgas ook veel andere economische voordelen, zoals werkgelegenheid en lokale investeringen. Er werken ruim 16.300 mensen in de upstream aardgasindustrie en toeleverende bedrijven. In Nederland zijn zo’n 16 operators (gasmaatschappijen) actief. Deze operators investeren in aardgasprojecten en besteden gedeelten van hun werkzaamheden uit wat leidt tot extra inkomen voor lokale ondernemers en voor gemeenten.

Voorlopig hebben wij in Nederland nog steeds veel Gronings aardgas nodig, alternatieven zijn er nog niet. Ca. 7 miljoen afnemers gebruiken dagelijks aardgas: huishoudens, industrie, land- en tuinbouw en in het vervoer.

Hoe nu verder?

De Groningers moeten snel geholpen worden, dat staat vast. Maar met de gaskraan helemaal dicht draaien zijn we er niet. Aardbevingen zullen naar verwachting nog steeds op treden. Ik weet niet of het mogelijk is, maar is het misschien een idee om de baten uit het Groninger aardgas aan te wenden om alle kwetsbare plekken in Groningen aardbevingsproef te maken. Dat kost waarschijnlijk minder dan dat het oplevert en is sneller gerealiseerd. Intussen kan gewerkt worden aan alternatieven.

bron:

Aardgas in Nederland biedt feitelijke informatie over aardgas. Aardgas in Nederland is een initiatief van…
AARDGAS-IN-NEDERLAND.NL