Nederland trekt ambassadeur officieel terug uit Turkije

Nederland heeft besloten de ambassadeur in het Turkse Ankara officieel terug te trekken. De ambassadeur was sinds maart 2017 al niet meer welkom in Turkije.

Het besluit volgt na maanden onderhandelingen met Ankara om de diplomatieke relaties te herstellen.

“Nederland en Turkije hebben in de afgelopen periode op verschillende niveaus gesprekken gevoerd”, meldt het ministerie van Buitenlandse Zaken. “Deze gesprekken bieden echter vooralsnog geen zicht op normalisatie van de bilaterale betrekkingen.”

 

Verkiezingen

De Nederlandse ambassadeur is niet meer welkom in Turkije sinds de spanningen in maart vorig jaar, vlak voor de Tweede Kamerverkiezingen, hoog opliepen tussen Nederland en Turkije. De situatie escaleerde toen Nederland weigerde hier Turkse bewindslieden te laten spreken in het kader van een referendum over de Turkse grondwet.

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan beschuldigde Nederland van nazisme en fascisme en de Nederlandse ambassadeur is niet meer welkom. Sindsdien wil Turkije geen contact meer op politiek en hoog ambtelijk niveau.

Zowel premier Mark Rutte als president Erdogan eistten over en weer excuses van elkaar.

 

Normalisatie

Onlangs leken Nederland en Turkije de weg naar een herstel van de onderlingen verhoudingen gevonden te hebben. In januari zei Rutte de banden met Turkije te willen herstellen. Excuses voor de nazi-opmerkingen waren niet meer nodig. Ook Erdogan sloeg de afgelopen maanden een mildere toon aan. Zo noemde hij Rutte “een oude vriend”.

Dat Buitenlandse Zaken de onderhandelingen nu stopzet, kan verrassend genoemd worden. Tegelijkertijd moet het gezien worden als een zet in een diplomatiek schaakspel waar zowel Nederland als Turkije met een geloofwaardig politiek verhaal voor de achterban moet komen.

 

Zijlstra

Premier Rutte heeft al eerder gezegd dat de Turken geen excuses van hem hoeven te verwachten. Waar de gesprekken precies op zijn gestrand, wil het ministerie niet zeggen. Minister Halbe Zijlstra concludeert wel dat de onderhandelingen geen oplossing hebben opgeleverd. “De recente gesprekken boden een kans voor Turkije en Nederland om weer nader tot elkaar te komen, maar we zijn het niet eens geworden over de manier waarop normalisatie zou moeten plaatsvinden.”

Zolang de Nederlandse ambassadeur geen toegang wordt verleend tot Turkije zal de Nederlandse regering de Turkse ambassadeur ook geen toegang verlenen tot Nederland. Wel blijft Nederland de consul-generaal van het consulaat in Istanboel behouden en is er een zaakgelastigde die de taken van de ambassadeur waarneemt. Ook zal Nederland de komst van de nieuwe Turkse consul-generaal niet blokkeren.