Akkoord in Duitsland over Grote Coalitie

AANGEPAST OM 

Merkel (CDU) met Schulz van de SPD (l) en Seehofer van de CSU (midden) eerder in de onderhandelingenREUTERS

In Duitsland hebben CDU/CSU en SPD een akkoord bereikt over de voortzetting van hun Grote Coalitie. “Het is gelukt. We zijn uit de loopgraven”, zei CSU-minister Dobrindt voor de camera’s.

Ook minister Altmeier heeft bevestigd. “De kans is groot dat we binnenkort een regering hebben. We hebben hard onderhandeld. Nu eerst maar eens douchen.”

Het waren de langste naoorlogse onderhandelingen over een regeringscoalitie. De verkiezingen in Duitsland waren in september. De onderhandelaars hebben in het partijkantoor van de CDU van bondskanselier Merkel een marathonzitting van 24 uur achter de rug.

Duitse media melden dat de belangrijkste ministeries verdeeld zijn. De christen-democraten (CDU/CSU) krijgen Binnenlandse Zaken, Defensie en Economische Zaken, de sociaal-democraten (SPD) Buitenlandse Zaken, Financiën en Werkgelegenheid. Aan de benaming Binnenlandse Zaken zou ‘Heimat’ worden toegevoegd, al is nog niet bekend wat die toevoeging precies inhoudt.

SPD-leider Martin Schulz zou volgens Duitse media minister van Buitenlandse Zaken worden. Eerder had hij nog gezegd dat hij niet in een kabinet met Merkel zou gaan zitten. En CSU-voorzitter Horst Seehofer zou minister van Binnenlandse Zaken worden.

Ledenraadpleging

Een regeerakkoord moet ter beoordeling naar de 463.723 leden van de SPD. Dat gaat waarschijnlijk per brief en kan drie weken duren. Het weekend van 3 en 4 maart wordt hiervoor genoemd. CDU/CSU houden zo’n ledenraadpleging niet. De beide fracties stemmen sowieso over het regeerakkoord.

Bij de verkiezingen van september behaalde de SPD het slechtste resultaat van na de oorlog. Toen het verlies duidelijk werd op de verkiezingsavond, kondigde partijleider Schulz aan dat de SPD in de oppositie zou gaan. Na de mislukking van de het coalitieoverleg tussen CDU/CSU, Groenen en liberalen zwichtte Schulz toch voor de druk om een nieuwe Grote Coalitie te smeden.