Miljonair Kees Eldering ook uit partij Baudet

 

Door PARLEMENTAIRE REDACTIE

Deze week werd al bekend dat prominenten De Haze Winkelman en Wevers uit FvD werden gezet. Ze zouden de macht willen grijpen en de partij benadrukte plots dat het hier om oud-VVD’ers ging. Volgens de twee werden ze er echter uitgewerkt, omdat ze kritiek hadden op het gebrek aan partijdemocratie.

De twee staan niet alleen in hun kritiek, al blijken anderen zélf opgestapt om dezelfde reden. Voormalig kandidaat-Kamerlid en partijsponsor Kees Eldering heeft zijn lidmaatschap in december opgezegd, vertelt hij aan De Telegraaf. De Groningse miljonair heeft vooral moeite met de penningmeester van de partij, Henk Otten.

Uitgescholden

„Mensen die een andere mening hebben worden door hem uitgescholden en hij probeert de partij alleen te runnen”, zegt de topondernemer. Volgens Eldering wordt de kritiek op het partijbestuur ’heel breed gedragen’.

Volgens voormalig regio-coördinator Jaap-Jan de Gijt is de kritiek op het partijbestuur terecht. Hij is ook uit onvrede uit de partij gestapt vanwege het gebrek aan interne democratie. Over het bestuur van Forum: „Zij zijn zelf het partijkartel.”

Bestuurswisseling

Drie andere leden hebben gisteren in een brief aan het partijbestuur naar voren gebracht dat ze een nieuw bestuur willen kiezen. Ze vinden dat penningmeester en mede-oprichter Henk Otten een andere rol moet krijgen.

In een verklaring laat Forum voor Democratie weten niet van plan te zijn om veranderingen door te voeren. „Otten is van onschatbare waarde voor de partij en zijn positie staat op geen enkele wijze ter discussie”, valt te lezen op de website van de partij. „Het partijbestuur zal in de huidige samenstelling leiding blijven geven aan Forum voor Democratie. Ook druk vanuit de media zal dit niet veranderen.”

Door ONZE PARLEMENTAIRE REDACTIE

Susan Teunissen (inzet links) was nummer 3 achter Thierry Baudet en Theo Hiddema, maar vertrekt nu.

Susan Teunissen (inzet links) was nummer 3 achter Thierry Baudet en Theo Hiddema, maar vertrekt nu.

Ⓒ ANP / TWITTER

„Gezien de koers die Forum voor Democratie is ingeslagen en waaraan ik mij onmogelijk kan conformeren, heb ik vanmorgen mijn lidmaatschap opgezegd”, schrijft Teunissen op Twitter. „De manier waarop het partijbestuur omgaat met opbouwende kritiek is verre van democratisch.”

De partij van Thierry Baudet haalde Teunissen vorig jaar met veel trots binnen de partij. Ze kreeg een toppositie op de lijst en was de hoogste kandidaat na advocaat en huidig Kamerlid Theo Hiddema.

Defensie

Teunissen werkt op het ministerie van Defensie en heeft deelgenomen aan Nederlandse missies in Kunduz en Mali. Ze wilde naar eigen zeggen Nederland ’veiliger en democratischer’ maken.

Juist over de democratie binnen de nieuwe politieke partij is deze week onrust ontstaan. Afgelopen maandag bracht het partijbestuur eigenhandig naar buiten dat twee prominenten worden geroyeerd. Sindsdien druppelen de verhalen naar buiten van kandidaat-Kamerleden die hun vertrek aankondigen.

Crisisberaad

Eerder liet topondernemer en partijsponsor Kees Eldering aan De Telegraaf weten genoeg te hebben van Forum voor Democratie. Drie andere leden hebben in een brief aan ruim honderd leden een pleidooi gehouden voor meer democratie en aanpassingen in de samenstelling van het partijbestuur.

Zaterdag vindt er crisisberaad plaats met het kritische trio. Forum voor Democratie heeft al in een verklaring laten weten niets te willen veranderen.

Gezien de koers die @fvdemocratie is ingeslagen en waaraan ik mij onmogelijk kan conformeren, heb ik vanmorgen mijn lidmaatschap opgezegd. De manier waarop het partijbestuur omgaat met opbouwende kritiek is verre van democratisch.