Ruud Lubbers (1939-2018): medevormgever van het Nederland zoals we het vandaag kennen

Met 43 jaar werd hij in 1982 de jongste premier van Nederland ooit. Geen ideologisch bevlogen politicus, geen showman, maar wel 21 jaar een hoofdrol in de Nederlandse politiek. CDA-politicus Ruud Lubbers overleed woensdag op 78-jarige leeftijd in zijn woonplaats Rotterdam

https://www.nu.nl/politiek/5134076/oud-premier-ruud-lubbers-78-jarige-leeftijd-overleden.html

 

De woensdag op 78-jarige leeftijd overleden Ruud Lubbers leidde drie kabinetten was de langszittende minister-president van Nederland en stond aan het hoofd van belangrijke hervormingen. De CDA’er wordt geroemd vanwege zijn oplossingsgerichtheid, zijn open blik en zijn inzet voor bijvoorbeeld de vluchtelingen.
Premier Mark Rutte: “Nederland verliest een staatsman met een grote statuur. Ik heb hem leren kennen als een intelligent, wijs en betrokken mens. Lubbers was daarnaast een overtuigd Europeaan en wereldburger. In een tijd die bol stond van de internationale spanningen heeft hij Nederland internationaal een gezicht gegeven. Tot ver buiten onze landsgrenzen werd hij gezien en gewaardeerd.”

CDA-leider Sybrand Buma: “Nederland is Lubbers veel dank verschuldigd voor de doortastende en kundige wijze waarop hij ons land uit de diepe crisis van de jaren tachtig heeft geloodst”, aldus Buma. “Afkomstig uit een Rotterdamse ondernemersfamilie koos Lubbers op jonge leeftijd voor een loopbaan in dienst van het algemeen belang. Een hele generatie Nederlanders groeide op in de tijd dat hij minister, fractievoorzitter en premier was”.

Oud-premier Jan-Peter Balkenende: “Hij heeft heel veel betekend voor Nederland. Hij was de premier die een enorme betekenis had in de beginjaren van het CDA. Lubbers had de moed om stappen vooruit te zetten. Het was een groots premier, een groots mens. Zijn visionair leiderschap gaan we missen.”

Oud-premier Lubbers overleden

2 / 8
ChristenUnie-leider Gert-Jan Segers: “De staatsman van mijn jeugd is niet meer. Ben hem dankbaar voor zijn onvermoeibare inzet voor ons land en ook voor zijn pleidooien voor betere zorg voor de schepping.”

Fractievoorzitter van D66 Alexander Pechtold: “Met verdriet kennis genomen van het overlijden van Ruud Lubbers. Ons land verliest een groot christendemocraat, spitsvondig taalvernieuwer, markant staatsman, leider in economische crisistijd, overtuigd Europeaan en onbetwiste meester van het compromis.”

Minister van Binnenlandse Zaken Kajsa Ollongren: “Oud-premier Ruud Lubbers overleden. De man van de no-nonsense politiek en ‘Lubberiaans’ taalgebruik. Ik leerde hem kennen toen hij in 2010 informateur was.”

Kees van der Staaij, fractieleider van de SGP: “We gedenken Ruud Lubbers met groot respect. Hij was in lastige tijden langdurig premier met veel vasthoudendheid, creativiteit en toewijding.”

PvdA-leider Lodewijk Asscher: “Moge hij rusten in vrede. Indrukwekkende staat van dienst. Icoon. Premier van mijn schooljaren. Ik wens zijn familie, vrienden en partij veel sterkte.”

GroenLinks-voorman Jesse Klaver: “Ruud Lubbers overleden. Ik wens zijn familie en vrienden veel sterkte met dit verdrietige nieuws. Ruud, bedankt voor je inzet voor duurzaamheid en vluchtelingen.”

Door: NU.nl/ANP
Lees meer over: Ruud Lubbers