Twee terugkerende jihadstrijders opgepakt.

De politie heeft de afgelopen dagen op Schiphol twee jihadstrijders aangehouden die terugkeerden uit strijdgebied in Syrië en Irak. Het gaat om een 33-jarige vrouw en een 30-jarige man.

Zij arriveerden onder begeleiding van de Koninklijke Marechaussee met vluchten uit Turkije. De verdachten zijn aangehouden toen zij los van elkaar de grens met Turkije overstaken.

De vrouw is vaker uitgereisd. Voor haar was het de tweede keer. In 2014 verbleef zij langere tijd in het strijdgebied. In 2015 reisde zij opnieuw die kant op. De man is vermoedelijk in 2013 uitgereisd om deel te nemen aan de gewapende strijd.

Terroristische organisatie

Beide terugkeerders worden verdacht van deelneming aan een terroristische organisatie. De vrouw komt uit Ede. Ze is vandaag aan de rechter-commissaris in Rotterdam voorgeleid en  twee weken in bewaring gesteld.

De man woonde voor zijn vertrek in Amsterdam. Hij wordt vrijdag voorgeleid.

Meer op rtlnieuws.nl:
Angst voor grotere dreiging terugkerende Nederlandse jihadisten

Tegen Saad C. en Houssaine Z. loopt in Nederland al een strafzaak. Het Openbaar Ministerie wilde de twee desnoods bij verstek vervolgen. De rechtbank stemde daarmee vorig jaar in.

Samen met een derde Rotterdammer vertrokken de twee verdachten in 2015 naar Syrië om zich bij een terroristische organisatie aan te sluiten, stelt het OM. De derde verdachte werd begin vorig jaar in Spanje aangehouden en is aan Nederland uitgeleverd,

 

Maandag buigt de rechtbank zich over de hechtenis van de twee. Drie dagen later wordt de zaak van de Rotterdammer die al vastzat inhoudelijk behandeld.