Tijdlijn: Hakenkruisen, vernielingen en intimidaties rond windmolendebat. Terwijl zijn vrouw en hij lagen te slapen werden de auto en huis van Robert Jans uit Assen in brand gestoken. Een aanslag van een tegenstander van windmolens. De 72-jarige windmolenbouwer Robert Jans uit Assen van K-Wind is onverzettelijk. Tien maanden na een aanslag op zijn leven en die van zijn vrouw zegt hij dat hij gewoon doorgaan met de bouw en exploitatie van de windmolens nabij Coevorden. Het windmolendebat verhardt met intimidatie, bedreigingen en vernielingen tot gevolg. Volg hier een interactieve tijdlijn met alle gebeurtenissen tot nu toe.

 

De strijd tegen windmolens zal verharden. Die vrees werd deze week uitgesproken nu de Raad van State het licht definitief op groen heeft gezet voor de komst van 45 grote windturbines.

De afgelopen jaren waren er ook tal van incidenten die gelinkt kunnen worden aan de windmolenprotesten. De aangiftes die naar aanleiding daarvan zijn gedaan, leiden eigenlijk nooit tot vervolging.

Aanslag

Terwijl het allang niet atlijd meer over vreedzaam demonstreren gaat. Er worden vernielingen gepleegd, brand gesticht en er is zelfs een aanslag op een windmolenbouwer geweest.

De politie ziet ook dat de komst van windmolens in Drenthe en Groningen al een tijd gepaard gaat met verzet vanuit een deel van de bevolking. ,,Wij hebben daar serieus aandacht voor”, zegt Anne van der Meer namens de politie.

Dat dit niet altijd leidt tot aanhoudingen komt door een gebrek aan ‘onvoldoende opsporingsindicatie’, laat Van der Meer weten. ,,Je moet daarbij denken aan het ontbreken van sporen of verklaringen van getuigen.” Volgens de politie staat ook niet altijd vast of de windmolenproblematiek ook daadwerkelijk een rol speelt. ,,Wij kunnen niet afgaan op onderbuikgevoelens en aannames. Wij moeten het hebben van bewijs en feiten.”

 

Molotovcocktails

Tien maanden geleden staken onbekenden met een molotovcocktail, gevuld met wasbenzine, de auto en een deel van het huis van Robert Jans in Assen in brand terwijl hij en zijn vrouw lagen te slapen. Een andere molotovcocktail was tegen zijn voordeur gelegd. Vijf minuten na de aanslag ontving Jans een sms-bericht vanaf een pre-paidtelefoon dat hij zich terug moest trekken uit het windmolenpark. Anders zouden zijn dierbaren de volgende keer aan de beurt zijn.

De sms die vlak na het aansteken van de molotovcocktail werd verstuurd

Op de plank

De politie onderzocht de aanslag met dertig rechercheurs, maar het onderzoek stopte na drieënhalve maand en ging op de plank. Jans is woest. Niet op de politie, want die hebben alles gedaan wat in hun macht ligt. Maar de 72-jarige eigenaar van K-Wind is boos op de onbekende dader(s).

Afgelopen week werd, na het groene licht voor de windmolenparken in de Drentse veenkoloniën, gewaarschuwd door diverse actievoerders dat de windprotesten zullen verharden en een deel van de actievoerders zullen radicaliseren.