Nederland heeft er een prins bij: Carlos Hugo Roderik Sybren prins de Bourbon de Parme

Hugo Klynstra, de 21-jarige niet-erkende zoon van prins Carlos, mag zich voortaan Zijne Koninklijke Hoogheid Carlos Hugo Roderik Sybren prins de Bourbon de Parme noemen. Dat heeft de Raad van State vandaag besloten. Dit in weerwil van zijn vader prins Carlos, de oudste zoon van prinses Irene – zus van prinses Beatrix.

Iedere dag rond lunchtijd het belangrijkste nieuws van de ochtend, de mooiste fotografie en het gesprek van de dag? Schrijf u in voor onze gratis nieuwsbrief.

Prins Carlos heeft zich altijd verzet tegen het verzoek van zijn zoon, maar verloor tot nu toe alle processen. De Raad van State was zijn laatste kans, maar die heeft nu besloten dat Klynstra wel degelijk de naam en titel van zijn vader mag dragen. Hij wordt echter geen lid van het Koninklijk Huis De Bourboun de Parme, want dat is een privéaangelegenheid van het Huis zelf.

Op zijn 18de vroeg Hugo Klynstra de minister van Justitie en veiligheid om een naamswijziging. Ard van der Steur kende in september 2015 dat verzoek toe. Zijn vader prins Carlos, inmiddels getrouwd en uit dat huwelijk vader van twee dochters en een zoon, diende vervolgens een bezwaarschrift in. Dat bezwaar werd in november 2016 ongegrond verklaard door Van der Steur.

Om de naamswijziging af te ronden, moet nog een Koninklijk Besluit worden genomen. Ook dat probeerde Carlos te voorkomen, door een procedure aan te spannen bij de Haagse rechtbank. Die zaak verliest de vader. De afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State heeft het vonnis van de Haagse rechtbank vandaag bevestigd.

De Raad volgt de voorwaarden voor de wijziging van de achternaam uit het Burgerlijk Wetboek en het Nederlandse adelsrecht. Eerder liet de Nederlandse Adelsvereniging weten dat de uitspraak niet als een verrassing zou komen.

Hummelo

©

Hugo Klynstra werd geboren op 20 januari 1997, als zoon van de alleenstaande Brigitte (roepnaam Gitte) Klynstra uit Hummelo, toen 38 jaar. Zijn vader, prins Carlos de Bourbon de Parme, is op dat moment 26. Hij is het eerste kind van prinses Irene en de Spanjaard prins Carlos Hugo de Bourbon de Parme (overleden in 2010).

De komst van de kleine Hugo lijkt aanvankelijk de aankondiging van een nieuwe generatie in de Oranje-familie. Hij is het eerste achterkleinkind van prinses Juliana en prins Bernhard, dan nog in leven. Kink in de kabel: Carlos en Gitte zijn weliswaar jeugdvrienden, maar ze zijn niet getrouwd en wonen niet samen. De baby blijkt een wens van Gitte.

De geboorte wordt stilgehouden, maar lekt na bijna twee maanden uit via De Telegraaf. Carlos laat in een verklaring weten dat het ‘een eigen, zelfstandige beslissing van Brigitte was om moeder te worden’, een beslissing die hij zei ‘volledig’ te respecteren. Hij betwist niet dat hij de vader is, maar erkent het kind niet. Hij verklaarde ook dat het ‘uitgesloten’ was dat er ‘een familierechtelijke betrekking’ tussen hem en het kind zou komen.

Op verzoek van de moeder legt de rechtbank het vaderschap na twee jaar vast. Gitte wil niet dat de vader zich nog met de opvoeding bemoeit, waarover Carlos later zegt dit te hebben betreurd. Hij draagt wel financieel bij.

Spaanse troon

Carlos kan geen aanspraak maken op de Nederlandse troon, omdat zijn moeder in 1964 trouwde zonder toestemming van het Nederlandse parlement en daarmee uit de lijn van erfopvolging viel. Hij is in de Nederlandse adel ingelijfd als prins en Koninklijke Hoogheid. Aanspraak op de Spaanse troon maakt hij nog wel, als hoofd van het Huis Bourbon-Parma – een aanspraak die in Spanje niet wordt erkend. Hij voert tevens de in Nederland niet-erkende titel hertog van Parma en Piacenza.

Waar kenners van het recht Carlos van meet af aan voor waarschuwen, gebeurt in 2015 als Hugo 18 is geworden: de jongen zoekt erkenning en eist de achternaam (en daarmee adellijke titulatuur en verdere erfaanspraken) van zijn vader op. Toenmalig minister Van der Steur kent in september 2015 het verzoek toe. Een nieuw bezwaar van Carlos wordt daarna ongegrond verklaard.

In 2010 trouwde Carlos met journalist Annemarie Gualthérie van Weezel. Het paar heeft drie jonge kinderen: Luisa, Cecilia en Carlos. Koning Willem-Alexander is diens peetvader.

Verbetering: in een eerdere versie van dit artikel werd vermeld dat de Hoge Raad een eerder vonnis van de rechtbank in Den Haag heeft bevestigd. Dat had moeten zijn: de Raad van State.