Grazers Oostvaardersplassen krijgen toch eten. Staatsbosbeheer raadt bijvoeren dieren Oostvaardersplassen af 

Grazers Oostvaardersplassen krijgen toch eten. Staatsbosbeheer raadt bijvoeren dieren Oostvaardersplassen af 

Grazers Oostvaardersplassen krijgen toch eten.

Grazers Oostvaardersplassen krijgen toch eten© ANP Grazers Oostvaardersplassen krijgen toch eten 1 maart 2018LELYSTAD (ANP) – De provincie Flevoland laat de zogeheten grote grazers in de Oostvaardersplassen tijdelijk bijvoeren om ze door de extreem koude periode heen te helpen. Daarmee laat de provincie de ,,maatschappelijke bezorgdheid” over het dierenwelzijn in het natuurgebied tijdelijk zwaarder wegen dan het advies van de eigen deskundigen. Het gaat om herten, konikpaarden en Heckrunderen.

,,De maatschappelijke onrust leidt ertoe dat veel mensen het recht in eigen hand nemen door bij te gaan voeren. En er worden veelvuldig bedreigingen geuit aan de uitvoerende boswachters. Door het nu tijdelijk overgaan tot bijvoeren wil de provincie de maatschappelijke onrust beperken”, motiveert Flevoland het besluit.

Staatsbosbeheer raadt bijvoeren dieren Oostvaardersplassen af

Bijvoeren van de dieren in het natuurgebied Oostvaardersplassen in Flevoland heeft geen zin volgens Staatsbosbeheer.

“Het helpt ze niet”, stelt Staatsbosbeheer zaterdag op zijn website. Op sociale media melden bezorgde mensen de laatste dagen dat de dieren er uitgemergeld zijn en tevergeefs naar voedsel zoeken. Ook is op Facebook een actie aangekondigd om de dieren dan maar zelf te gaan voeren. Maar dat is een slecht plan, vindt Staatsbosbeheer.

“Alle diersoorten hebben een eigen overlevingsstrategie, zoals een winterslaap, hamsteren of een dikke speklaag kweken”, legt Staatsbosbeheer uit. “Bijvoeren verstoort het natuurlijke afweermechanisme tegen kou en winters. Strenge winters horen erbij. Je houdt met bijvoeren verder meer dieren mee in leven, dus komen er meer jongen, die op hun beurt ook weer voedsel nodig hebben.”

In kuddes eten de sterke dieren bovendien het eten als eerste op, de zwakkere weten niets te bemachtigen. “Er ontstaat sociale onrust, met stress, ruzies en gevechten in de kudde in een periode waarin ze spaarzaam met hun energie om moeten gaan.”

In de Oostvaardersplassen leven onder meer konikpaarden, edelherten en Heckrunderen in het wild.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Het weer

Follow Us

  Kalender

  maart 2018
  MDWDVZZ
   1234
  567891011
  12131415161718
  19202122232425
  262728293031 

  Pin It on Pinterest

  Share This