Stef Blok nieuwe minister van Buitenlandse Zaken

Premier Mark Rutte (L) en Stef Blok op archiefbeeld © ANP

Rutte blij met ‘betrouwbare en solide’ Blok

Mark Rutte is blij dat Stef Blok aantreedt als nieuwe minister van Buitenlandse Zaken. ‘Geweldig’, aldus de premier. Blok heeft laten zien ‘betrouwbaar en solide te zijn’.

Blok (53) is de opvolger van Halbe Zijlstra, die vorige maand aftrad vanwege het liegen over een bezoek aan de Russische president Vladimir Poetin. Volgens Haagse bronnen wordt hij woensdag beëdigd.

De beoogde minister gaat later vandaag nog langs bij premier Rutte voor een gesprek, maar dat is slechts een formaliteit. De premier liet vanmiddag voor de camera van BNR alvast weten veel vertrouwen te hebben in de ‘zeer ervaren’ Blok, die als minister voor Wonen en Rijksdienst al heeft laten zien ‘dingen erdoor te krijgen, met breed draagvlak’. Precies wat je nodig hebt in het buitenland, meent hij.

De opvolger van Zijlstra moest volgens Rutte iemand zijn met een klein ego. Blok leek dan ook de enige logische keuze.

Goede keuze en gefeliciteerd

ANP

Stef Blok wordt de nieuwe minister van Buitenlandse Zaken. De VVD’er volgt Halbe Zijlstra op, die vorige maand opstapte nadat hij had gelogen over een bezoek aan de Russische president Poetin. Hij wordt waarschijnlijk vrijdag beëdigd, schrijft De Telegraaf.

Stef Blok (53) was van eind 2012 tot begin 2017 minister voor Wonen en Rijksdienst. Daarna werd hij minister van Veiligheid en Justitie, nadat Ard van der Steur moest aftreden.

Voordat Blok minister werd, was hij veertien jaar Kamerlid. Ook was hij twee jaar fractievoorzitter van de VVD, en deed hij samen met Mark Rutte de coalitie-onderhandelingen voor het kabinet Rutte II. Eerder werkte hij tien jaar bij ABN Amro en was hij gemeenteraadslid in het Zuid-Hollandse Nieuwkoop.

Harten veroveren

“Blok is de integriteit zelve, met hem is nog nooit iets mis geweest”, zegt politiek commentator Joost Vullings in het NOS Radio 1 Journaal. “Hij bedrijft politiek op een saaie manier en is erg effectief.” Zo bracht hij tijdens Rutte II het woonakkoord tot stand.

De VVD’er is geen specialist op buitenlandgebied. “Maar geef hem een stapel dossiers en hij vreet zich erdoorheen”. Op het ministerie van Buitenlandse Zaken hebben ze liever iemand die van binnenuit komt, en dat is bij Blok niet het geval”, zegt Vullings. “Op zijn twee vorige ministeries was hij populair. Blok was een fijne baas om voor te werken. Ik ga ervan uit dat hij de harten op Buitenlandse Zaken ook wel weet te veroveren.”

Schippers en Ten Broeke

De VVD’er vertrok afgelopen najaar van het Binnenhof om iets anders te gaan doen. Wat wist hij nog niet, maar het moest wel spannend zijn, zei hij in een interview met het FD. Blok zei daarin dat zijn besluit vaststond, ook als de VVD opnieuw een beroep op hem zou doen.

Eerder werd bekend dat oud-minister Edith Schippers niet Zijlstra’s opvolger zou worden omdat haar prioriteiten bij haar tienerdochter liggen, en Kamerlid Han ten Broeke niet omdat hij een aantal medische onderzoeken moest ondergaan.

Op dit moment worden de taken van Zijlstra waargenomen door zijn collega bij Buitenlandse Zaken, Sigrid Kaag. Deze topdiplomate had tot nu toe de portefeuille Internationale Handel en Ontwikkelingssamenwerking.