Adjunct-directeur FBI twee dagen voor pensioen ontslagen, zegt dat regering-Trump oorlog tegen zijn dienst voert

Twee dagen voordat hij met pensioen zou gaan, is de voormalige tweede man bij de Amerikaanse federale recherche FBI, Andrew McCabe, op staande voet ontslagen. Minister van Justitie Jeff Sessions heeft hem aan de kant gezet na beschuldigingen dat McCabe onderzoekers zou hebben misleid.

Jeff Sessions.
Jeff Sessions. © REUTERS

McCabe wordt zondag vijftig en zou dan met pensioen gaan. In januari was zijn positie zwaar onder druk komen te staan, waarop hij zijn functie als adjunct-directeur bij de FBI neerlegde. De voormalige FBI-topman was een dag geleden nog bij het ministerie van Justitie met het verzoek of hij zijn functie kon behouden tot en met zondag, omdat hij anders wellicht geen recht heeft op een volledig pensioen. Hij werkte bijna 22 jaar voor de Amerikaanse overheid.

Sessions zegt in een verklaring geen keus te hebben als het aankomt op het ontslag. McCabe wordt de laan uitgestuurd na een ‘uitgebreid en eerlijk onderzoek’, aldus de minister van Justitie. McCabe zou twee jaar geleden een advocaat en woordvoerder van de FBI toestemming hebben gegeven om informatie over een onderzoek naar Bill en Hillary Clinton’s stichting The Clinton Foundation door te spelen aan een journalist. Dit gaat in tegen de integriteitsstandaard die geldt binnen de FBI, aldus Sessions.

McCabe was onder meer belast met toezicht op een onderzoek naar de gang van zaken rond e-mails van de Democratische presidentskandidaat Hillary Clinton, die het tijdens de verkiezingen van 2016 tegen Trump moest afleggen. McCabe was ook betrokken bij het onderzoek naar eventuele samenwerking in de verkiezingsstrijd tussen de entourage van Trump en prominente Russen.

‘Onophoudelijke aanval’

De voormalige adjunct-directeur sloeg direct terug in een eigen verklaring. Hij schrijft onder meer dat ‘mijn familie en ik het afgelopen anderhalf jaar het doelwit zijn geweest van een onophoudelijke aanval op onze reputatie en mijn dienstbaarheid aan dit land’. Volgens McCabe hebben tweets van president Donald Trump over hem olie op het vuur gegooid en is het ontslag uiteindelijk aan Trump te wijten, omdat de president daar op Twitter om vroeg, en ook suggereerde dat McCabe geen overheidspensioen verdiende.

Volgens McCabe wordt hij gestraft voor de dingen die hij zag, hoorde en deed nadat de voormalige FBI-directeur James Comey werd ontslagen. Vorig jaar sprak McCabe Trump openlijk tegen op nationale televisie door te zeggen dat ex-FBI-directeur James Comey de steun van de FBI-medewerkers niet verloren had, in tegenstelling tot wat de president beweerde. Comey was sinds 2013 directeur van de FBI en werd negen maanden geleden de laan uitgestuurd. Daarop werd McCabe waarnemend FBI-baas tot Christopher Wray aantrad.

Het rapport over zijn functioneren werd versnel uitgebracht, aldus McCabe, zodat hij van zijn plek kon worden worden gestoten. Volgens McCabe bezoedelt de regering Trump opsporingsdiensten en voert zij een oorlog tegen de FBI en speciale aanklager Robert Mueller. Hij zegt ook dat zijn onterechte ontslag nog maar eens duidelijk maakt hoe belangrijk het onderzoek is dat speciale aanklager Robert Mueller momenteel doet naar mogelijke banden tussen de campagne van Donald Trump en Rusland.

Trump noemt het ontslag van McCabe in een reactie ‘een geweldige dag voor de hardwerkende mannen en vrouwen van de FBI – een geweldige dag voor de democratie’.