Marouane B. vergelijkt zichzelf met Willem Holleeder

IS-rapper blundert met protestmail

 Door SILVAN SCHOONHOVEN

ARNHEM – De Arnhemse jihadist Marouane B. protesteert vanuit Syrië tegen de zes jaar celstraf die justitie woensdag tegen hem heeft geëist. Hij schrijft dat hij die eis ’onrechtvaardig’ vindt, maar stuurt bij zijn protestmail foto’s mee die hem juist belasten. Op een daarvan poseert een gemaskerde man -hoogstwaarschijnlijk B. zelf- triomfantelijk met een kalasjnikov bij een gekruisigd lijk.

Een van de foto’s die Marouane B. meestuurde in zijn protestmail. Advocate Barbara Klunder houdt desondanks vol dat niet vaststaat dat B. de gemaskerde man op de kruisigingsfoto is.

Een van de foto’s die Marouane B. meestuurde in zijn protestmail. Advocate Barbara Klunder houdt desondanks vol dat niet vaststaat dat B. de gemaskerde man op de kruisigingsfoto is.

 Ook niet bepaald geruststellend is de vergelijking die hij trekt tussen zichzelf en Willem Holleeder. ,,Holleeder heeft vijanden laten liquideren en zijn eis zal waarschijnlijk levenslang worden. Ik heb koppen zien rollen als een voetballer, dus mag ik ook van geluk spreken.’’

Tegenover De Telegraaf gaf hij eerder vanuit Syrië toe dat hij bij IS zat. De Arnhemmer schrijft nu dat hij terug naar Nederland wil omdat zijn ’groepering’ geen grond meer bezit en een guerillaoorlog gaat voeren. Daar is hij niet voor getraind. Wel staat hij nog ’honderd procent’ achter de doelstellingen van zijn groep.

’Geen aanslag’

„Ik wil benadrukken dat jullie in Nederland niet bang hoeven te zijn voor een aanslag inshallah (als God het wil).”

B. wordt samen met andere afwezige jihadisten bij verstek berecht. De rechtbank vindt dat jihadi’s genoeg tijd hebben gehad om terug te keren als ze hun proces willen bijwonen. B. heeft kort geleden zijn eigen dood in scene gezet om onder de radar terug te kunnen keren naar Nederland, maar dat is vooralsnog niet gelukt.

De beschuldigingen tegen de rapper zijn ernstiger dan tegen de polderjihadi’s die eerder voor de rechter kwamen. B. dreigde met ’het aanvallen van Nederlanders’ als wraak voor hun bijdrage aan de strijd tegen IS.

’Rap dateert van voor reis’

In een rap zong hij ’ik zal je hoofd eraf slachten. Ik kom onverwacht als een fokking inbraak.’ B claimt nu dat die song dateert van voor zijn reis naar het kalifaat. De foto bij de gekruisigde man laat in elk geval zien dat Marouane geen moeite had met extreme wreedheden.

Volgens vrienden kreeg B. geld uit kringen rond de juweliersovervallers die in 2014 in Deurne werden doodgeschoten. Hij zou zelf ook hebben aangedrongen op het plegen van overvallen in Nederland om de jihad in Syrië te financieren.

Foto

Advocate Barbara Klunder zegt dat ze nog niet weet of B. op weg is naar Nederland. Volgens haar staat niet vast dat B. de gemaskerde man op de kruisigingsfoto is. De Leidse hoogleraar contraterrorisme Edwin Bakker heeft de foto echter wel degelijk aangemerkt als een portret van B. De rapper stuurde de foto in een reeks van 23 zelfportretten. Op andere foto’s uit die reeks prijkt hij met vuurwapens, IS-vlaggen of pasgeboren katjes.