Nationalistische koers moet Deense sociaaldemocraten redden

AANGEPAST 
NIEUWSUUR
GESCHREVEN DOOR
Saskia Dekkers

correspondent Europa

De Deense sociaaldemocraten raakten het contact met de kiezers kwijt. De winst ging naar de nationalistische Deense Volkspartij. Dus besloten de sociaaldemocraten dat het roer om moest.

Vorige maand presenteerden vijf kopstukken van de partij een veelomvattend migratieplan: moslimvrouwen moeten gaan leven naar Deense normen en waarden, een maximum aan niet-westerse bewoners in achterstandswijken en nieuwe asielzoekers gaan naar kampen in Noord-Afrika.

Nationalistische koers moet Deense sociaaldemocraten redden

Te lang heeft de sociaaldemocratische partij de problemen met niet-westerse migranten genegeerd.

Henrik Sass Larsen, fractievoorzitter sociaaldemocraten Deense parlement

De voorstellen komen uit de koker van Henrik Sass Larsen, fractievoorzitter van de sociaaldemocraten in het Deense parlement. “Als de sociaaldemocraten in Europa weer willen regeren dan moeten de mensen er op kunnen vertrouwen dat we controle hebben over migratie en integratie.”

In Frankrijk, Italië, Duitsland en Nederland hebben sociaaldemocratische partijen het afgelopen jaar forse klappen gekregen. In Denemarken proberen ze met de nieuwe politiek eenzelfde afstraffing bij de parlementsverkiezingen van volgend jaar te voorkomen. Met een nationalistische koers. En met succes, zo lijkt het. Volgens de peilingen worden ze verreweg de grootste partij en gaan ze waarschijnlijk regeren.

De Deense identiteit: ‘Het begint bij kleuters’

Asielzoekers zijn in de nieuwe Deense sociaaldemocratische koers niet welkom en komen het land niet meer in. Ook niet als ze vluchteling zijn. Ze worden uitgewezen naar kampen in Noord-Afrika. Mochten ze in aanmerking komen voor asiel dan moeten ze naar VN-kampen worden overgebracht. Pas daar willen de sociaaldemocraten kijken of er ruimte is om een aantal mensen op te vangen. Maar voorop staat dat Denemarken een grens trekt in het toelaten van niet-westerse migranten.

“Te lang heeft de sociaaldemocratische partij de problemen met niet-westerse migranten genegeerd,” zegt Sass Larsen. “Het is onze fout dat linkse kiezers naar populistische partijen zijn overgestapt. Wij zeiden tegen onze aanhang toen ze klaagden over migratie: jullie zijn racistisch. We hebben hun problemen genegeerd.”

Om die kiezer terug te winnen komt Sass Larsen met – voor een linkse partij – nog een paar opvallende maatregelen: kinderen mogen niet naar een lagere school als ze niet vloeiend Deens spreken. Migrantenvrouwen moeten verplicht fulltime werken, anders vervallen al hun uitkeringen. Voor werk wordt gezorgd. De Deense identiteit komt voorop te staan.

We dachten dat de tweede generatie migranten een biertje zou gaan drinken, naar de sportschool zou gaan en hun dochters zou laten kussen.

Henrik Sass Larsen

Volgens Peter Nedergaard, hoogleraar politicologie, een handige stap van de sociaaldemocraten. “Er is maar één manier om hun populariteit terug te winnen. En dat is deze lijn over te nemen. Of je neemt deze lijn over, of je gaat er aan”

“De reden waarom zoveel kiezers verdwenen zijn, is omdat er veel migratie is. In de hoofdkwartieren van de sociaaldemocraten overal in de EU zou een bord moeten hangen met: ‘het is migratie stommerd’. Als je geen consistente antwoorden hebt op zorgen rond migratie, dan verlies je”, denkt hij.

Volgens Sass Larsen dachten veel mensen dat de problemen na de komst van de eerste generatie migranten zich wel zouden oplossen. “Dat de volgende generatie wel zou zijn zoals wij. Dat ze een biertje zouden gaan drinken, naar de sportschool zouden gaan en hun dochters zouden laten kussen. Maar dat deden ze niet en dat was het probleem.”

De fractievoorzitter is dan ook kritisch op de sociaaldemocraten in Nederland. “Het is gewoon triest om te zien hoe slecht de PvdA het in Nederland doet. Ik hoop dat als ze hier komen kijken, ze het met mij eens zijn hoe je migratiepolitiek moet voeren.”

Bekijk ook drie eerdere reportages van Saskia Dekkers over de crisis binnen de sociaaldemocratie.

‘De druppel was het verraad van de arbeiders door links’
Sociaaldemocratie in crisis in Duitsland
‘Labour leeft niet meer in de wereld van de werkende klasse’