Burgemeester Pieter Smit (54) van de gemeente Oldambt is dinsdagmiddag plotseling overleden. Zo jong en dan is het opnieuw stil. Mijn gedachten zijn bij de fam, vrienden van de Burgervader. STIL ..

. Hij is een natuurlijke dood gestorven, zo heeft de gemeente dinsdagavond bekendgemaakt.

Smit is sinds 2010 burgemeester van de gemeente Oldambt. Voorheen was hij wethouder in Zoetermeer en zat hij bij de politie Haaglanden. Kort na zijn aantreden kreeg Smit te maken met een reeks branden die Winschoten teisterden.

Witte rozen op de stoep van het stadhuis in Winschoten. Foto: DvhN
Maandagavond woonde Smit nog het Koningsdagconcert in Groningen bij. Smit werd in zijn woning aan de Lange Weg in Scheemda aangetroffen door een familielid. Daarop rukten hulpdiensten en politie uit. De straat waar Smit woont, werd lange tijd door de politie afgezet.

Een geëmotioneerde wethouder Laura Broekhuizen meldt dinsdagavond dat Smit aan een hartstilstand is overleden. Ze leeft intens mee met het verdriet van de familie. Broekhuizen herinnert Smit zich als een benaderbare, geliefde man.

,,Pieter heeft zich met hart en ziel voor deze gemeente ingezet. Hij was er altijd voor ons allemaal. En hij was trots op ons.”

Broekhuizen zegt dat mensen bloemen mogen brengen. Daar wordt in het gemeentehuis een plek voor gezocht. Broekhuizen zegt dat de bestuurders trots op de overleden burgemeester zjn.

Overal wordt door iedereen geschokt gereageerd op het verdrietige nieuws.

De afdeling communicatie van de gemeente Oldambt stuurt zojuist deze mededeling: ,, Intens geschokt en verdrietig namen wij zojuist kennis van het overlijden van onze geliefde burgemeester, onze burgervader, Pieter Smit. Onze gedachten zijn bij de familie van Pieter, die is geconfronteerd met dit ongelooflijk verdrietige en onverwachte overlijden.

Foto bij de opening fam Ten Have Mellema.

Verbijsterd. Zo jong nog en niet meer onder ons @deburgemeester Pieter Smit.
We stuurden een PM via twitter of hij onze stal wilde openen. Natuurlijk ik kom. Wil je op de stroverdeler klimmen en zo met ons de nieuwe stal openen: geen probleem. Dat was in 2014.
Onze nieuwe Dartelstal: opening zomer 2018 kan hij niet meer mee maken.
Onze burgervader is veel te vroeg heengegaan.
Wij gedenken hem met groot respect.
Met dit bericht willen we iedereen die hem mist veel sterkte wensen.

Pieter Smit was een geliefd burgervader. Er zal ongetwijfeld nog veel over hem gesproken worden. Maar voor nu, voor dit moment van acute schok en ongeloof, vragen wij u om de familie de ruimte te geven voor het stilstaan bij hun verlies.”