Koning Willem-Alexander heeft geen aandelen in bedrijven die het predicaat Koninklijk hebben

Koning Willem-Alexander heeft geen aandelen in bedrijven die het predicaat Koninklijk hebben

De koning heeft geen aandelen in Shell

Koning Willem-Alexander heeft geen aandelen in bedrijven die het predicaat Koninklijk hebben. Dat valt sinds donderdag te lezen op de website van het Koninklijk Huis. Het impliceert ook dat de koning geen aandelen bezit van Koninklijke Shell, waarover sinds jaar en dag in binnen- en buitenland verhalen, geruchten en berichten circuleerden. Dat hij geen aandelen bezit is geen recente ontwikkeling, aldus een toelichting van de Rijksvoorlichtingsdienst. Dat de tekst nu is geplaatst, is “om onduidelijkheid te voorkomen in verband met vragen die er over opkwamen

Eind januari zei PvdA-Kamerlid Henk Nijboer naar aanleiding van de discussie over de rol van Shell bij de gaswinning in Groningen en de afhandeling van de daarmee samenhangende schade, dat de koninklijke familie openheid van zaken moest geven over eventuele belangen in de oliemaatschappij. Bij een recent bezoek voor de VN aan Nigeria werd zelfs koningin Máxima in de media aangemerkt als ‘de grootste aandeelhouder van Shell’. Ze zou haar aandelen hebben geërfd van schoonmoeder koningin Beatrix.

Het predicaat Koninklijk kan onder meer worden verleend aan bedrijven, instellingen en stichtingen als teken of symbool van waardering en vertrouwen van de koning “tegenover de ontvanger en wil niet zeggen dat het betrokken bedrijf leverancier is of een andere relatie heeft met het Koninklijk Huis. De koning bezit ook geen aandelen van bedrijven die het predicaat Koninklijk mogen voeren,” aldus de aangepaste tekst.

Bedrijven die het predicaat ‘Koninklijk’ wensen, moeten minstens honderd jaar bestaan alvorens ze een aanvraag kunnen indienen. Koninklijk zijn onder meer Ahold, DSM, Gazelle, Grolsch, KLM, KPN, Philips, Schiphol en Shell.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Het weer

Follow Us

  Kalender

  april 2018
  MDWDVZZ
   1
  2345678
  9101112131415
  16171819202122
  23242526272829
  30 

  Pin It on Pinterest

  Share This