Een handelsoorlog met Europa: wat zijn de risico’s voor Trump?

AANGEPAST 
Trump ondertekende eerder dit jaar het besluit om tarieven te heffen op staal en aluminium uit de EU AFP
GESCHREVEN DOOR
Victor Pak

redacteur Bureau Washington

Al in maart zette president Trump zijn handtekening en na uitstel komen ze er nu echt: importheffingen voor staal en aluminium uit de Europese Unie, Mexico en Canada. Op staal afkomstig uit die landen zal een tarief van 25 procent gelden, voor aluminium is dat 10 procent.

De tarieven gaan in vanaf vrijdagochtend 06.00 uur, Nederlandse tijd. Volgens minister Ross van Handel is dat nodig omdat de nationale veiligheid van de Verenigde Staten in het geding is. Trump zelf liet eerder op Twitter al weten waarom hij de tarieven nodig acht:

Donald J. Trump
@realDonaldTrump
Our Steel and Aluminum industries (and many others) have been decimated by decades of unfair trade and bad policy with countries from around the world. We must not let our country, companies and workers be taken advantage of any longer. We want free, fair and SMART TRADE!
3 maanden geleden

Trump treffen waar het pijn doet

Met het instellen van de tarieven lijkt Trump een heuse handelsoorlog te ontketenen. Mexico en de Europese Unie slaan direct terug. Mexico gaat tarieven heffen op appels, druiven en ook staal. De Europese Unie mikt op Harley-Davidsons, Bourbon en Amerikaanse spijkerbroeken. Met tarieven op die producten mikt zowel de Europese Unie als Mexico op staten waar Trumpsupporters wonen. Het zijn dus economische tegenmaatregelen, maar met een groot politiek doeleinde: Trump treffen waar het pijn doet.

Vorige week waarschuwde Trump de Europese landen al. Als Brussel tegenmaatregelen neemt, dan zou Washington nog harder terugslaan, met bijvoorbeeld nieuwe importheffingen voor de Europese auto-industrie (die vooral de Duitsers zouden treffen).

Donald J. Trump
@realDonaldTrump
If the E.U. wants to further increase their already massive tariffs and barriers on U.S. companies doing business there, we will simply apply a Tax on their Cars which freely pour into the U.S. They make it impossible for our cars (and more) to sell there. Big trade imbalance!
3 maanden geleden

Dat de Europese Unie voorbereidingen trof voor tegenmaatregelen was al langer bekend. Waarom heeft Trump dan toch de eerste aanzet gegeven voor wat kan uitgroeien tot een wereldwijde handelsoorlog? Dat de veiligheid van Amerika in het geding is, lijkt vergezocht, maar dit argument is nodig om de tarieven te kunnen invoeren. Volgens de regels van de Wereldhandelsorganisatie kun je namelijk niet zomaar tarieven instellen. Een van de uitzonderingen die de Wereldhandelsorganisatie maakt is voor de nationale veiligheid.

Donald J. Trump
@realDonaldTrump
We must protect our country and our workers. Our steel industry is in bad shape. IF YOU DON’T HAVE STEEL, YOU DON’T HAVE A COUNTRY!
3 maanden geleden

Minister Ross sprak donderdagochtend over de echte reden om de tarieven in te voeren. Volgens hem is Amerika ontevreden over de lopende handelsbesprekingen met de getroffen landen. Op dit moment wordt het NAFTA-verdrag tussen Mexico, Canada en Amerika heronderhandeld. Die gesprekken verlopen moeizaam, net als de onderhandelingen tussen de Europese Unie en Amerika over nieuwe handelsafspraken.

Donald J. Trump
@realDonaldTrump
We are on the losing side of almost all trade deals. Our friends and enemies have taken advantage of the U.S. for many years. Our Steel and Aluminum industries are dead. Sorry, it’s time for a change! MAKE AMERICA GREAT AGAIN!
3 maanden geleden

Met zijn visie op handel is Trump ook een lastige onderhandelingspartner. Hij gelooft niet in internationale handelsverdragen waar iedereen voordeel bij kan hebben. Handel is een spel met winnaars en verliezers en Amerika heeft in zijn ogen de afgelopen decennia telkens aan het kortste eind getrokken toen het handelsverdragen zoals NAFTA afsloot.

Eerder deze week kondigde het Witte Huis aan dat het een reeks importheffingen gaat invoeren op Chinese producten.

Eerder dit jaar zond de NOS een reportage uit over het Amerikaans staalbedrijf Titan Steel in Baltimore:

‘Producten worden duurder door importheffing staal’

De genomen maatregelen hebben vooralsnog slechts betrekking op een fractie van de economieën van de VS, de EU, Canada en Mexico. Het echte gevaar zit hem in een mogelijke escalatie en een handelsoorlog die ook de Amerikaanse economie kan raken. Met de tussentijdse verkiezingen op komst is het de vraag of dat goed gaat aflopen voor Trump.

Dit artikel verschijnt als een bewerkte versie in de Trump Weekly, de wekelijkse nieuwsbrief van correspondent Arjen van der Horst over politiek in de Verenigde Staten. Abonneer je hier.