De leiders van zes landen van de G7 kunnen het op veel gebieden niet eens worden met president Donald Trump van de Verenigde Staten. © EPA

Trump toch niet achter slotverklaring G7

UPDATEDe Amerikaanse president Donald Trump staat toch niet achter de gezamenlijke slotverklaring die aan het einde van de G7-top is samengesteld. Volgens hem heeft de Canadese premier Justin Trudeau valse verklaringen afgelegd. Dat heeft hij op Twitter laten weten, enkele uren nadat hij de top had verlaten om naar Singapore af te reizen.

Trump zegt dat hij Amerikaanse vertegenwoordigers het slotakkoord niet heeft laten ondertekenen. Hij noemt daarbij als reden de verklaringen die Trudeau na afloop van de top op een persconferentie heeft afgelegd, toen Trump al was vertrokken. Trudeau had aan het einde van de top tussen de zeven invloedrijkste industrielanden in het Canadese La Malbaie gezegd dat ze het toch eens waren geworden over een slotverklaring.

Beledigend

Trudeau sprak de woorden toen Trump al was vertrokken naar Singapore voor zijn ontmoeting komende dinsdag met de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un. Volgens de Amerikaanse president waren de woorden van Trudeau dat Canada niet met zich laat sollen ‘heel oneerlijk en zwak’. Trump zegt dat Trudeau zich tijdens de top juist mild opstelde. Dat de Canadese premier de Amerikaanse importheffingen tijdens het persmoment ‘soort van beledigend’ noemde, schoot bij Trump in het verkeerde keelgat.

Ook de importheffingen van Canada zijn volgens Trump reden om niet achter de slotverklaring te staan. De Amerikaanse president vindt dat de heffingen die de VS rekenen een eerlijke reactie zijn op de tarieven die Canada hanteert voor zuivelproducten. Trump laat tevens weten nu eerst te kijken naar importheffingen op auto’s die volgens hem ‘de Amerikaanse markt overspoelen’.

Langzaam wordt er ingezien dat wij wel eens verder zouden moeten zonder Amerika. Althans zolang Trumpielein daar zit

France’s president is warning Trump that the U.S. could lose its closest allies

De president van Frankrijk waarschuwt Trump dat de vs zijn naaste bondgenoten kunnen verliezen.

De Amerikaanse president Donald Trump mag de gemeenschappelijke slotverklaring aan het einde van de G7-top dan wel hebben verworpen, Duitsland en Frankrijk blijven achter de verklaring staan. Dat lieten woordvoerders van de Franse en Duitse regering weten.

Volgens een woordvoerder in Parijs staan Frankrijk en Europa achter de slotverklaring van de G7 en toont diegene die afstand neemt van de toezeggingen op die top ‘onsamenhangendheid’. “Internationale samenwerking kan niet afhangen van boosheid en soundbites. Laten we serieus zijn”, aldus een woordvoerder die niet bij naam genoemd wilde worden.

Valse verklaringen

Trump trok zijn steun voor de verklaring in omdat volgens hem de Canadese premier Justin Trudeau valse verklaringen heeft afgelegd. Dat meldde Trump op Twitter, enkele uren nadat hij de top had verlaten om naar Singapore af te reizen voor de topontmoeting met de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un.

Trump zei dat hij Amerikaanse vertegenwoordigers het slotakkoord niet heeft laten ondertekenen. Hij noemde daarbij als reden de verklaringen die Trudeau na afloop van de top op een persconferentie heeft afgelegd, toen Trump al was vertrokken. Ook de importheffingen van Canada zijn volgens Trump reden om niet achter de slotverklaring te staan.

Importheffingen ‘soort van beledigend’

Volgens de Amerikaanse president waren de woorden van Trudeau dat Canada niet met zich laat sollen ‘heel erg oneerlijk en zwak’. Trump zei dat Trudeau zich tijdens de top juist mild opstelde. Dat de Canadese premier de Amerikaanse importheffingen tijdens het persmoment ‘soort van beledigend’ noemde, schoot bij Trump in het verkeerde keelgat.

De president vindt dat de heffingen die de Verenigde Staten rekenen een eerlijke reactie zijn op de tarieven die Canada rekent voor zuivelproducten. Trump liet in een tweet tevens weten nu eerst te kijken naar importheffingen op auto’s die volgens hem ‘de Amerikaanse markt overspoelen’.

Trudeau stelde dat hij tijdens het persmoment niks verrassends heeft gezegd. Zijn woordvoering verklaarde dat alles wat Trudeau zei al eerder in het openbaar is gezegd of tijdens gesprekken met Trump. De premier blijft toegewijd aan wat is bereikt op de tweedaagse top in Quebec, luidde verder de Canadese verklaring.

Meer op rtlnieuws.nl:
Trump staat niet achter slotverklaring G7