VS: beleid om kinderen van hun ouders te scheiden is marteling

De misselijkmakende beelden van kinderen die wreed van hun ouders worden gescheiden en in kooien worden vastgehouden, laten een onuitwisbare vlek achter op de reputatie van de Verenigde Staten.

Scheiden van ouders en kinderen is marteling

Het scheiden van kinderen van hun ouders is het resultaat van het ‘zero-tolerance’-beleid van Jeff Sessions, de Amerikaanse minister van Justitie. ‘Dit is een spectaculair wreed beleid’, zegt Erika Guevara-Rosas, Amnesty’s directeur van het Amerika’s-programma. ‘Angstige kinderen worden uit de armen van hun ouders gerukt en naar overvolle detentiecentra – die in feite kooien zijn – gebracht. De manier waarop de VS gezinnen opzettelijk ernstig geestelijk lijden aandoen, om ze onder druk te zetten, is volgens het internationaal recht en het nationale Amerikaanse recht marteling.

Mensenrechtenschendingen

Het beleid van President Trump om moeders en vaders van hun kinderen te scheiden is er zonder twijfel op gericht om deze gezinnen ernstig geestelijk te laten lijden, met als doel te voorkomen dat anderen veiligheid komen zoeken in de VS. Veel van deze mensen komen uit landen waar geweld en ernstige mensenrechtenschendingen plaatsvinden, zoals Honduras en El Salvador.

Aan: Minister-president Mark Rutte

Rutte: roep de Amerikaanse ambassadeur op het matje!

TD

Contacteer de oprichter van de campagne

Campagne aangemaakt door
Team DeGoedeZaak
Foto: Een twee jaar oude Hondurese asielzoeker huilt terwijl haar moeder wordt gezocht en vastgehouden nabij de grens tussen de Verenigde Staten en Mexico op 12 juni 2018 in McAllen, Texas. Bron: Getty Images Noord-Amerika

Vluchtelingenkinderen en hun ouders worden uit elkaar gerukt en onmenselijk behandeld aan de grens tussen de Verenigde Staten en Mexico. Nederland mag niet zomaar toekijken terwijl dit gebeurt. Daarom vragen we onze minister-president Mark Rutte: roep de Amerikaanse ambassadeur Pete Hoekstra op het matje! Wij willen dat Rutte een duidelijk signaal afgeeft aan de Verenigde Staten: Nederland zal actief strijden tegen dit soort grove schendingen van mensenrechten.

Honderden families zijn uit elkaar gerukt sinds het afschuwelijke nieuwe beleid van de Trump-regering. Kinderen en baby’s zitten letterlijk opgesloten in kooien, zonder hun ouders. [1]

Nederland moet zijn bondgenoot en partner in verschillende mensenrechtenverdragen aanspreken op dit beleid. Aankomende vrijdag 22 juni overhandigen we deze handtekeningen aan Mark Rutte. Als we met genoeg zijn, kan hij onze oproep niet negeren en moet hij in gesprek met de Amerikaanse ambassadeur om duidelijk te maken wat Nederland van deze verschrikkelijke praktijken vindt.

Steun daarom nu deze oproep aan Mark Rutte. Zorg ervoor dat hij de Amerikaanse ambassadeur Hoekstra op het matje roept en een duidelijk signaal afgeeft!

[1] https://www.ad.nl/buitenland/vs-scheiden-bijna-2000-kinderen-van-ouders~a69b788c/
Foto: Foto: kinderen zitten opgesloten in het McAllen, Texas detentiecentrum. Via David Begnaud (https://twitter.com/DavidBegnaud/status/1008479899806523393), foto’s gemaakt door U.S. Customs and Border protection (CBP).

Waarom is het belangrijk?

Deze schokkend wrede, traumatische en onmenselijke praktijk hoort niet thuis in onze wereld. Het moet onmiddellijk worden gestopt. Nederland is misschien een kleine speler in de internationale politiek, maar onze stem telt wel degelijk. Trump en zijn ambassadeur Hoekstra moeten weten dat dit beleid consequenties heeft voor de internationale diplomatieke betrekkingen.

Hoe het overhandigd gaat worden

Vrijdag 22 juni overhandigen we de handtekeningen. Ook beraden we ons samen met jullie op verdere acties. Zo is Rutte van plan om over twee weken een staatsbezoek te brengen aan de VS en zullen we dat moment zeker aangrijpen voor vervolgacties.

Op 30 juni organiseren een aantal mensen met steun van DeGoedeZaak een solidariteitsmars. Meer informatie: https://actie.degoedezaak.org/events/solidariteitsmars-stop-met-het-uit-elkaar-rukken-van-immigrantenfamilies-in-de-vs