Vliegtuigbouwer Airbus dreigt met vertrek uit het VK bij uitblijven Brexit-deal

Vliegtuigbouwer Airbus dreigt met vertrek uit het VK bij uitblijven Brexit-deal

Vliegtuigbouwer Airbus – direct en indirect goed voor 124.000 Britse banen – dreigt met vertrek uit het VK bij uitblijven Brexit-deal

Airbus

Foto EPA

Britse media schrijven vrijdag dat leiders van het bedrijf in veel duidelijkere bewoordingen de Britse premier Theresa May hebben laten weten dat de onderneming de productie naar elders verplaatst als er een brexit zonder deal met Brussel komt. Dat is volgens een topman van het bedrijf, Tom Williams, ,,geen doemdenken, maar een dreigende realiteit, want een scenario zonder deal bedreigt simpelweg de toekomst van Airbus in het VK”.

Bij Airbus werken in Groot-Brittannië 14.000 mensen en de activiteiten van de onderneming zijn goed voor naar schatting 110.000 andere banen. Voor de Britse belastingdienst is Airbus goed voor bijna 2 miljard euro per jaar.

Impasse Brexit-onderhandelingen door Ierse kwestie

De Ierse premier Leo Varadkar heeft zijn Britse collega Theresa May donderdag gewaarschuwd dat er “weinig tijd meer is” om een oplossing te vinden voor de prangende kwestie van de grensregeling tussen Ierland en Noord-Ierland, als de Britten de EU verlaten.

124.000 banen op de tocht: Airbus dreigt met vertrek uit VK

Als er geen heldere deal komt voor de overgangsperiode na de Brexit-datum van maart 2019,  overweegt vliegtuigbouwer Airbus te vertrekken uit het Verenigd Koninkrijk. Britse media schrijven vrijdag dat leiders van het bedrijf de Britse premier Theresa May hiervoor hebben gewaarschuwd.

Airbus heeft 14.000 werknemers in het Verenigd Koninkrijk en de activiteiten van de onderneming zijn goed voor naar schatting 110.000 andere banen.

Donderdag verklaarde Varadkar in Dublin, in gezelschap van president Jean-Claude Juncker van de Europese Commissie, dat een Brexit-deal die geen garanties biedt voor een open grens tussen Ierland en Noord-Ierland, “volstrekt nutteloos” is.

“Ik wil hier duidelijk over zijn: de tijd dringt voor het sluiten van een overeenkomst die operationeel kan zijn in maart 2019, als het Verenigd Koninkrijk de Europese Unie verlaat”, zei Varadkar tijdens een persconferentie.

De besprekingen over de Brexit zijn in een impasse beland, omdat er geen overeenstemming is over de vraag wat te doen als er nog geen definitief Brexit-akkoord ligt in maart volgend jaar.

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Het weer

Follow Us

  Kalender

  juni 2018
  MDWDVZZ
  « mei jul »
   123
  45678910
  11121314151617
  18192021222324
  252627282930 

  Pin It on Pinterest

  Share This