Het Grootkapitaal

Deal van Shell/Exxon met Wiebes. Hoeveel miljarden levert die deal op, maar vooral VOOR WIE.

Deal van Shell/Exxon met Wiebes. Hoeveel miljarden levert die deal op voor wie?
 Posted on

Het Grootkapitaal
door de Havana’s rokende en boontjesdoppende Driekus Vierkant

Boos!
Boos zijn ze nog steeds. Boos!!! Zij van de SP en van de PvdA. Want Wiebes maakte een slechte deal met Shell en Exxon! Rood aanlopend spuwen SPers, GLers en PvdAers hun gal over hoe Het Grootkapitaal vele miljarden kado krijgt van de Staat, en dat de Staat -wij allen dus!- straks opdraait voor alle bevingsschade!

Dom of vals?
Je vraagt je af of deze mensen waaronder Sandra Beckerman, Tom van der Lee en Henk Nijboer zich slecht laten informeren, of dat ze goed geïnformeerd de boel bewust opstoken. We hebben het hier namelijk wel over kamerleden. Mensen waarvan je mag aannemen dat ze deze materie snel begrijpen en kunnen verwerken. Wat is erger: dat kamerleden geen idee hebben waar ze het over hebben, of dat ze je bewust vals voorlichten?

Krantje weer
Uiteraard huilde Lachblad van het Noorden met de wolven mee, met een tenenkrommend slechte opening van Johan de Veer en Gerdt van ’t Hofslot op de voorpagina en een eveneens slecht commentaar. Geen feiten, alleen maar emotie. Ophef. Kwade mensen.

Verantwoordelijkheid
Kwetsbare mensen ophitsen, terwijl dit dossier zo gevoelig ligt. Als bestuurder en als journalist moet je wel verantwoordelijkheid nemen om mensen netjes en goed te informeren. Anders duw je straks nog mensen over het randje met je ophef. Dat wil je niet op je geweten hebben, toch?

Rekenen
Peter van Zadelhoff deed wel zijn best en rekende de deal van Wiebes met Shell en Exxon netjes voor. Inderdaad geen slechte deal.

Geen claim
Kijk een deel van het probleem zit hem erin dat de Staat ooit een onbeperkte concessie aan Shell en Exxon gaf om het Groninger veld compleet leeg te zuigen. Dat gas was van hen. Ineens mogen ze er niet meer bij. Shell en Exxon zien gelukkig af van een enorme schadeclaim.

Verhouding
Een ander deel van het probleem is dat de Staat ooit een gouden deal sloot met Exxon en Shell. 90% van de gasopbrengsten gingen naar de Staat, en maar 10% naar Exxon en Shell. Terwijl de kosten niet volgens diezelfde verhouding lagen, die waren voor Shell en Exxon veel hoger. Dit is nu gecorrigeerd.

Verjubelen van gasbaten
De kern van het probleem is dat Nederland decennialang verslaafd is geweest aan gasbaten. Als de gasbaten in een fonds waren gestopt, had Nederland geen staatsschuld gehad. In plaats daarvan heeft Joop Den Uyl ooit besloten om de gasbaten zo snel mogelijk op te branden aan sociale zekerheid. The Dutch Disease heette dit.

Wie is nu het grootkapitaal?
Ja u leest dat goed: de gasbaten zijn opgebrand aan uitkeringen, toeslagen, huursubsidies en ambtenaren. Linkse hobby’s. De SP, PvdA en GroenLinks en hun achterban zijn de grootste profiteurs geweest van de gasbaten. Wie is nu het Grootkapitaal?

Wel de lusten, niet de lasten
Dat zijzelf en hun achterban de grootste profiteurs zijn geweest weten deze politici stiekem wel. Dat weten genoemde journalisten stiekem ook wel. Het goudmijntje is opgedroogd. Na de lusten komen nu de lasten, en die weigeren ze te dragen. Daar is maar héén woord voor: hypocrisie. Oh wacht, we hebben nog een woord: opportunistisch. Nee beter nog, egoïstisch.

Slecht karakter
Nu de lasten komen, duiken de SP, PvdA en GroenLinks snel weg, boos boe roepend naar het zogenaamde grootkapitaal. Dat is ook zo’n nare linkse karaktereigenschap. Nooit eigen verantwoordelijkheid nemen, altijd naar een ander wijzen. Geld pakken, boe roepen en snel wegwezen als de rekening komt.

Pensioenen
Oh ja, en waar denkt u dat de Nederlandse pensioenfondsen voor een groot deel uit zijn opgebouwd? Decennialang dividend van Shell.

Je stem voor geld
Het ironische is dat de provincie Groningen nog steeds zo’n rood bastion is. Miljarden aan gas zijn de provincie uitgepompt, miljarden aan uitkeringen zijn de provincie in gepompt, en hebben mensen afhankelijk gemaakt, en daarmee de PvdA en de SP in het zadel gehouden en geholpen.

Gaspooiers
De PvdA en de SP hebben decennialang onbekommerd gas gepompt en geld gepompt en zijn de grootste belanghebbenden geweest van de gasbaten. Nooit bekommerden zij zich om aardbevingen. En nu ineens werpen zij zich op als de enigen die te hulp schieten en wijzen beschuldigend naar een ander, hoe doortrapt.

Gas op, geld op, linkse macht weg
Nu de geldkraan dichtgaat vrezen de linkse partijen dat hun oude mechanisme van mensen gratis geld geven in ruil voor een stem niet meer werkt. Ze zijn bang hun macht kwijt te raken. Daarom schieten ze nu in de ophef mode. Het volk ophitsen. En de pers hitst mee. Trap er niet in.

Doei DvhN, SP, GL, PvdA
Ga niet langer mee in hun machtsspelletjes. Ze zitten er niet voor jou maar voor zichzelf. Ze proberen je afhankelijk te maken. En de pers helpt mee. Zeg je abonnement van het Dagblad van het Noorden op. Stem geen GroenLinks. Stem geen SP. Stem geen PvdA (oh wacht dat doet al niemand meer haha). En spreek politici en journalisten kritisch en inhoudelijk aan op hun gedrag. Leve Twitter!

Drie Kusjes op je rode tomaat.