Thaise grot: Tweede operatie geslaagd. Acht jongens zijn inmiddels bevrijd.

Thaise grot: Tweede operatie geslaagd. Acht jongens zijn inmiddels bevrijd.
Liveblog

Uit Thaise grot geredde jongens onderweg naar ziekenhuis  Acht jongens zijn inmiddels bevrijd.

De reddingsoperatie om twaalf jongens en hun voetbaltrainer uit een grot in Thailand te bevrijden, is maandag weer hervat. Acht jongens zijn inmiddels bevrijd, melden Thaise media. Volg de ontwikkelingen in dit liveblog.
 • Acht jongens bevrijd uit grot
 • Vier jongens en trainer zitten nog vast
 • Reddingsactie vermoedelijk weer tijdelijk stopgezet
 • Negentig duikers betrokken bij reddingsactie

Eerste vier jongens uit Thaise grot gered

De eerste jongens zijn gered uit de deels ondergelopen grot in het uiterste noorden van Thailand. Reddingswerkers meldden dat zes jongens zijn bevrijd uit hun benarde positie.

De Thaise autoriteiten meldden eerder al dat vier jongens van de ploeg, die bestaat uit twaalf voetballers en hun trainer, in veiligheid zijn gebracht.

Zeker twee zijn met een helikopter overgebracht naar een ziekenhuis in Chiang Rai, 675 kilometer ten noorden van de hoofdstad Bangkok.

De anderen zouden zouden wel zijn gered, maar nog niet uit het gangenstelsel van de grot zijn.

De reddingsoperatie om de twaalf Thaise voetballertjes en hun trainer te bevrijden uit een ondergelopen grot is zondag begonnen.

Achttien duikers zijn de grot ingestuurd om de jongens te redden, deelde een leidinggevende van de operatie op een persconferentie mee.

Door de reddingswerkers is drie tot vier dagen getraind, meldt Narongsak Osottanakorn. Onder de duikers zijn dertien buitenlanders.

Bekijk in de video hieronder hoe de Thaise grot er van binnen uitziet:

Operatie kan drie tot vier dagen duren

De jongens in de grot zullen in groepjes worden gered. Afhankelijk van het weer kan de hele operatie drie tot vier dagen duren.

Volgens Narongsak zijn de jongens er “klaar voor” voor. De kinderen van tussen 11 en 16 jaar en hun 25-jarige trainer zijn medisch getest en worden tijdens de operatie door twee duikers naar buiten begeleid.

Narongsak zei dat de beste dag om een poging te ondernemen is aangebroken, “omdat het grootste deel van het pad beloopbaar is”. De waterstand in de grot is de afgelopen dagen gezakt. “Vandaag zijn we er het meest klaar voor. Vandaag is het D-day.”

thailand

Het gebied rond de ingang van de ondergelopen grot werd zondagochtend al ontruimd. Journalisten die zich er ophouden is gevraagd weg te gaan. “Tijdens de operatie mogen media op het terrein geen foto’s maken. Iemand die ongepaste foto’s neemt, wordt verantwoordelijk gehouden”, deelde een legerwoordvoerder hen mee.

Tien ambulances en medisch personeel kwamen in het gebied aan. Ook Amerikaanse duikers arriveerden bij de grot, meldt een verslaggever van The Guardian.

Dagenlange zoektocht

Het Thaise jeugdvoetbalteam en hun 25-jarige trainer verdween op 23 juni. De ouders van een van de jongens schakelden de politie in toen hun zoon niet was thuisgekomen na een training.

De jongens, die tussen 11 en 16 jaar oud zijn, waren na een trainingspartijtje naar het grottencomplex Tham Luang gegaan, in het noordelijkste deel van Thailand dichtbij de grens met Myanmar. Daar kwamen ze wel vaker.

Eenmaal in de grot zijn ze waarschijnlijk verrast door het noodweer, waardoor het waterpeil in de grot snel steeg. Ze zijn vermoedelijk steeds dieper de grot ingegaan om een veilige plek te vinden.

Na tien dagen zoeken werd de groep eindelijk gevonden. De jongens zitten vast op zo’n 4 kilometer van de ingang. Reddingswerkers waren zo’n vier uur onderweg, voordat ze bij de tieners waren.

thailand grottenstelsel kaart

De reddingsoperatie is behoorlijk risicovol. Het grottencomplex is een kilometerslange doolhof, met slingerende en nauwe gangen die nu deels onder water staan. Afgelopen week overleed zelfs een duiker toen hij zuurstofmaskers aan het plaatsen was langs de potentiële vluchtroute. Bovendien is de stroming in het grottenstelsel sterk.

De Thaise voetballertjes zijn daarnaast behoorlijk verzwakt en kunnen niet zwemmen of duiken. Ze hebben deze week een stoomcursus gekregen.

Thaise autoriteiten gaven woensdag een nieuwe video vrij van de voetballertjes. Op de beelden is te zien dat de jongens nog in hun voetbaltenue zwaaien en lachen naar een camera. De meesten dragen een isolatiedeken. Ook stellen de voetballers zich voor en zeggen ze: “Ik ben in goede gezondheid.”

Meer

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Het weer

Follow Us

  Kalender

  juli 2018
  MDWDVZZ
   1
  2345678
  9101112131415
  16171819202122
  23242526272829
  3031 

  Pin It on Pinterest

  Share This