Zo hebben duikers alle 12 jongens en hun coach uit de ondergelopen Thaise grot gehaald Een race tegen de regen

Zo hebben duikers alle 12 jongens en hun coach uit de ondergelopen Thaise grot gehaald Een race tegen de regen

Dit zijn de Thaise jongens die gered zijn

AMSTERDAM – Enthousiast, levenslustig, sportief. Beetje bij beetje druppelt de informatie over de Thaise grotjongens die de afgelopen dagen werden gered, binnen. Drie jongens waren jarig, een ander had astma, nog een ander beloofde zijn ouders plots ’beter mee te helpen voortaan’. Ieder heeft z’n eigen verhaal.

Grotredding ging nog bijna mis: ’Je zag het water stijgen

CHIANG RAI – Het scheelde niet veel of de reddingsoperatie rond de Thaise grotjongens was op een tragedie uitgelopen. Twee uur nadat de laatste Thaise grotjongen was bevrijd, begaven de waterpompen bij het Tham Luang-grottenstelsel het. Zo’n honderd reddingswerkers die nog in de grot aanwezig waren, moesten vluchten voor het snel stijgende water.

De grotjongens lieten hun fietsen achter bij de ingang van het grottenstelsel.

De grotjongens lieten hun fietsen achter bij de ingang van het grottenstelsel.

Dat melden Australische duikers die meehielpen bij de gevaarlijke operatie. „Opeens zagen we groepen reddingswerkers op de vlucht slaan. Je zag het water in delen van de grot weer stijgen”, zegt een duiker in Australische media. De werkzaamheden om de operatie af te sluiten waren al een race tegen de klok omdat het weer harder ging regenen in het gebied.

Omdat de grot halsoverkop geëvacueerd moest worden, zijn honderden duikflessen achtergebleven. Niemand raakte gewond door het stijgende water. Het is niet duidelijk waarom de pompen, die al dagen draaiden, uitvielen.

De voetballertjes van elf tot zestien jaar oud en hun 25-jarige coach kwamen op 23 juni vast te zitten in het grottencomplex van Tham Luang in het uiterste noorden van Thailand. Door hevige regenval was de ingang geblokkeerd geraakt. Het duurde dagen voordat reddingswerkers hen vonden. Met een moeizame reddingsactie werden ze uit de grot gehaald

thailand, voetballertjes, grot, redding thaise jongetjes

De twaalf jongens van het Thaise voetbalteam dat in een grot vastzit, zijn inmiddels gered. Naar verluidt verkeren de tieners in ‘uitstekende’ gezondheid.

De jongens moesten vier kilometer afleggen naar de uitgang van een grot, een traject dat maar liefst één kilometer onder water gaat. Voor dat onderwatergedeelte werden de jongens begeleid door grotduikers en droegen ze zogeheten ‘full face’ zuurstofmaskers.

Naar verluidt kunnen sommige jongens niet zwemmen. Niet onlogisch: zwemlessen zijn in Thailand niet zo vanzelfsprekend als in Nederland. Evenmin onlogisch is dat in Thailand doodsoorzaak nummer één bij kinderen jonger dan 15 jaar verdrinking is. De jongens kregen de afgelopen dagen dan ook zwemlessen voor ze aan hun redding konden beginnen.

Zelfs ervaren grotduikers zeggen dat het moeilijk duiken is in het grottencomplex Tham Luang. De jongens hebben bovendien niet alleen geen enkele duikervaring, de afgelopen twee weken hadden ze voedsel noch medicijnen en bevonden ze zich in een kleine ruimte met weinig zuursto

Vrijdag nog waarschuwden de autoriteiten dat het zuurstofpercentage in de grot van 21 naar 15 procent was gedaald, wat de reddingswerkzaamheden verder compliceerde. De commandant van een Thaise elite-eenheid verklaarde tegenover de pers dat er niet veel tijd meer is om het voetbalteam te redden.

Hoe ze eruit kwamen

De redding van de jongens ging in drietallen. Telkens begeleiden twee duikers een jongen: de ene duiker zwom ernaast, de ander erachter. En dat langs een 4,8 kilometer lang touw. In totaal waren bij de eerste reddingsactie 13 buitenlandse grotduikers en 5 Thaise marine-duikers betrokken, aldus Reuters.

De jongens en de duikers moesten op sommige plekken door ondergelopen stukken tijgeren die slechts 60 centimeter breed waren. Een bepaalde plek was zelfs zo smal dat de jongens er zonder tank op de rug doorheen moesten.

thai soccer team cave rescue

Foto: Shayanne Gal/Business Insider

De groep kwam veel eerder dan verwacht uit de grot tevoorschijn. Geschat werd dat ze ongeveer zes uur voor elk stuk van het traject nodig zouden hebben. Volgens Narongsak Osottanakorn, gouverneur van Chiang Rai en hoofd van de reddingsmissie, ging alles vandaag echter ‘heel soepel’.

Een race tegen de regen

De jongens kwamen in de grot vast te zitten toen ze overvallen werden door hevige regenval die hen de weg terug versperde. De afgelopen dagen hebben reddingswerkers zo veel mogelijk water uit de grot gepompt om de redding te vergemakkelijken. Volgens functionarissen is haast geboden omdat de regentijd begint en de grotten nog verder onderlopen.

Volgens Osottanakorn had het team de afgelopen dagen geoefend en had het een grote hoeveelheid water uit de grot gepompt.

De reddingsactie wordt wereldwijd gevolgd, wat een grote hoeveelheid ideeën en suggesties oplevert. Ook van Tesla-baas Elon Musk.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Het weer

Follow Us

  Kalender

  juli 2018
  MDWDVZZ
   1
  2345678
  9101112131415
  16171819202122
  23242526272829
  3031 

  Pin It on Pinterest

  Share This