Amerikanen geschokt door ‘verraad’ Trump in gesprek met Poetin

VIDEOWashington reageert geschokt op het optreden van Donald Trump in zijn persconferentie met Vladimir Poetin. ,,Imbeciel, hij zit volledig in de zak van Poetin.”

Donald Trump schudt de hand van president Vladimir Poetin (R). © AFP

Veel Amerikaanse analisten konden hun oren niet geloven, maar Trump zei het echt, toen een journalist hem vroeg wie hij nu eigenlijk gelooft: Poetin, of zijn eigen inlichtingendiensten die vast hebben gesteld dat Rusland heeft geprobeerd de presidentsverkiezingen van 2016 naar zijn hand te zetten?

,,Ik heb veel vertrouwen in mijn inlichtingenmensen, maar ik zal je zeggen dat president Poetin extreem sterk en krachtig was in zijn ontkenning vandaag,” zei Trump. ,,Ik heb het president Poetin gevraagd, hij zei dat het Rusland niet was. En ik zal je zeggen: ik zie geen reden waarom wel.”

Onderzoek

Oftewel: Trump gelooft Poetin op zijn blauwe ogen, ondanks verse Amerikaanse aanklachten vanwege hacken aan het adres van Russische spionnen. Op de vraag of hij Rusland verantwoordelijk houdt voor de gespannen relaties tussen beide landen, zei Trump ook nog dat hij beide landen de schuld geeft – zonder melding te maken van zaken als de oorlog in Oekraïne, inmenging in verkiezingen of het neerhalen van vlucht MH17.

,,Ik denk dat de Verenigde Staten dom zijn geweest,” verklaarde de Amerikaanse president. Hij stelt dat het strafrechtelijk onderzoek naar eventuele banden tussen zijn campagne en Rusland de landen uit elkaar drijft.

Imbeciel

Ik heb nooit zoiets slechts en bescha­mends gezien

Steven Pifer

Dat valt helemaal verkeerd in de VS. ,,Dit was niets minder dan verraad,” schrijft voormalig CIA-directeur John Brennan in een tweet. ,,Niet alleen waren de opmerkingen van Trump imbeciel, hij zit volledig in de zak van Poetin.”

Steven Pifer, onder Bill Clinton en George Bush Ruslandadviseur en ambassadeur in Oekraïne: ,,Ik heb meer dan 30 jaar persconferenties van Amerikaanse en Sovjet-/Russische presidenten bekeken, soms in de zaal. Ik heb nooit zoiets slechts en beschamends gezien.”

De Democraten halen hard uit – hun leiders Chuck Schumer en Nancy Pelosi menen dat de woorden van Trump bewijzen dat Rusland belastende informatie over hem bezit, een veel besproken gerucht dat Poetin in de persconferentie wegwuifde, maar niet ontkende.

Schandelijk

Maar ook opvallend veel Republikeinen zijn diep ongelukkig met Trumps optreden. ,,De president moet beseffen dat Rusland niet onze bondgenoot is. Er bestaat geen morele equivalentie tussen de VS en Rusland,” zo leest partijleider een Paul Ryan hem de les in een verklaring. Senator Jeff Flake noemt het ‘schandelijk’ dat Trump de schuld voor Russische agressie bij Amerika legt. Lindsey Graham, ook een Republikeins senator: ,,Dit antwoord van Trump zal door Rusland gezien worden als zwakte, en creëert meer problemen dan het oplost.”

John McCain, de doorgaans ant-Russische Republikeinse senator die aan hersenkanker lijdt stuurt harde woorden vanaf zijn ziekbed: ,,De persconferentie was een van de meest schandalige optredens van een Amerikaanse president in het geheugen. De schade aangericht door president Trumps naïviteit, eigendunk, valse gelijkwaardigheid en sympathie voor autocraten is moeilijk te berekenen. Maar het is duidelijk dat de top in Helsinki een tragische fout was.”

Afgebrand

Ook in Trumpvriendelijke kringen wordt de president afgebrand. Op zijn favoriete zender Fox noemt presentator Neil Cavuto de persconferentie ‘walgelijk’. ,,Hij laat hem er gewoon mee wegkomen, geeft niet eens milde kritiek.” Abby Huntsman, Fox-verslaggever en dochter van Trumps ambassadeur in Moskou schrijft op Twitter: ,,Geen onderhandeling is het waard om je eigen mensen en land onder de bus te gooien.”

In het verleden bleven Republikeinen onder druk van Trumps aanhang achter hun controversiële president staan, hoe ongemakkelijk ze zich ook voelden bij zijn uitspraken en gedrag. Toch rommelt het flink in de partij.

Joe Walsh, radiopresentator en rechts-conservatief ex-Congreslid, besloot na het zien van de beelden uit Helsinki dat hij Trump nooit meer zal steunen. ,,Dit was de laatste druppel,” meldt hij per tweet. ,,Trump was vandaag een verrader van dit land. Dat mag niet geaccepteerd worden. Laat je horen.”

Nucleaire grootmachten

Trump reageerde vanavond via Twitter op de ophef door te zeggen dat hij veel vertrouwen in de Amerikaanse inlichtingendienst heeft, maar dat een mooie toekomst erom vraagt om verder te kijken dan het verleden. ,,Omdat we de twee grootste nucleaire machten in de wereld zijn, moeten we met elkaar kunnen opschieten”, aldus Trump.